Villarejo va filtrar informació policial al PP de la Comunitat Valenciana

L'alçament del secret de sumari del cas Kitchen revela presumptes maniobres de l'excomissari en els casos Gürtel i Brugal.

Villarejo va filtrar informació policial al PP de la Comunitat Valenciana
Villarejo va filtrar informació policial al PP de la Comunitat Valenciana
30 de setembre 2020 - 14:54

L'excomissari Antonio Villarejo va informar l'expresident de les Corts, Juan Cotino, ja mort, d'operacions policials sobre casos de corrupció que afectaven membres del PP de la Comunitat Valenciana. Aquestes presumptes filtracions afectarien la branca valenciana de la Gürtel i del cas Brugal d'Alacant, segons es desprén de la investigació judicial del cas Kitchen, sobre la qual s'acaba d'alçar el secret del sumari.

En una conversa de 2009 de Villarejo amb Ignacio López del Hierro, el marit de María Dolores de Cospedal -aleshores la número dos del PP-, el comissari presumeix d'haver filtrat a Juan Cotino el pròxim escorcoll del despatx del seu nebot, Vicente Cotino, en el marc de la investigació per la trama Gürtel, amb l’objectiu que "el netejara dels papers" que pogueren comprometre'l.

En una altra trobada, l'excomissari de la Policia Nacional explica que també va avisar Cotino sobre la investigació en curs contra l'expresident de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll. Villarejo, no coneixia exactament el cas, del qual assegurava que s’havia assabentat per "puta xiripa", més enllà "d'una història de finançament". En dies posteriors és López del Hierro qui crida a Villarejo per a interessar-se per "un tema molt gros que estan investigant els teus a Alacant". Ripoll seria finalment detingut al juliol de 2010 per les presumptes irregularitats en el Pla zonal de residus del Baix Segura, una de les peces del cas Brugal. La Fiscalia Anticorrupció demana per a Ripoll 16 anys de presó.

Demanava 100.000 euros a Cospedal per les filtracions

En una altra reunió Villarejo va assegurar que Cospedal li devia "100.000 'pavos' més els gastos" per les filtracions al Partit Popular. Llavors els interlocutors eren l'advocat Javier Iglesias, l'empresari Adrián de la Joya, i el director del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, José Luis Olivera. Després d'aquella trobada, l'excomissari es va reunir amb el marit de Cospedal. Amb ell mantenia el contacte que l'exsecretària general del PP va trencar per la insistència de Villajero a cobrar "el deute", sempre segons la versió de l'excomandament policial.

La instrucció judicial acredita que Cospedal i el seu marit es van reunir en la seu central del PP al carrer Génova per a encarregar-li "treballs puntuals sufragats amb fons del Partit Popular". Els investigadors entenen que "no pot descartar-se" que alguns d'aquests encàrrecs estigueren "directament o indirectament relacionats" amb casos de corrupció.

També et pot interessar

stats