“Una cita decisiva per a la defensa de les llibertats, el mercat lliure i els drets humans”

Parlem amb el portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, sobre els assoliments de la legislatura que ara acaba i els reptes de la que està a punt de començar

Parlem amb el portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, sobre la legislatura que acaba i la que està a punt d'encetar-se / À Punt NTC

Este diumenge la ciutadania europea té una cita amb les urnes per a elegir la composició del Parlament Europeu. Unes eleccions crucials per al seu portaveu, Jaume Duch, que es mostra convençut que "la Unió Europea ha agafat un paper cada vegada més important i més visible". 

Amb estos comicis s’acaba una legislatura de cinc anys que "va començar amb el Brexit i va continuar amb la pandèmia, la campanya de vacunació europea i els plans de recuperació, els famosos 700.000 milions d'euros", recorda Duch.

La prioritat per als pròxims cinc anys és posar el focus, de moment, en la defensa europea després de les amenaces del president rus Vladímir Putin. El portaveu de la institució europea explica a À Punt Notícies que damunt de la taula està ara la necessitat de "construir una política de defensa i de seguretat, perquè tenim una guerra en el continent europeu i no sabem com evolucionarà, tot i que sabem que no la volem i que s'ha d'intentar tancar tan prompte com siga possible".

Duch advoca per una Europa forta, capaç de fer front a noves fites com "el futur de la lluita contra el canvi climàtic i el desenvolupament de la legislació des del punt de vista de la immigració, de les polítiques digitals, d'industrialització i d’agricultura".

Recorda, a més, que altra de les qüestions pendents és l'ampliació del club dels Vint-i-Set, amb Ucraïna com a principal candidat, però no com l’únic. Geòrgia o Moldàvia també hi han mostrat interés, però les negociacions semblen estar congelades.

Els Vint-i-Set, però, tenen al davant "una cita decisiva per a la defensa del sistema de llibertats, el mercat lliure i el respecte dels drets humans", defén el portaveu de l’Europarlament.

També et pot interessar

stats