El rei reivindica la coherència que ha guiat els seus actes estos deu anys malgrat el "cost personal"

Felip VI assegura que se cenyirà "sempre" a la Constitució i els seus valors en l'exercici de les seues responsabilitats

Els reis, la princesa d'Astúries i la infanta Sofia saluden des del balcó del Palau Reial de Madrid / X: @CasaReal

El rei d'Espanya, Felip VI, ha reafirmat el seu compromís amb la Constitució en l'exercici de la seua responsabilitat. Ha defés la coherència que ha guiat i continuarà guiant tots els seus actes, malgrat el "cost personal", en el desé aniversari de la seua proclamació.

Amb motiu de la condecoració a dènou espanyols pels seus serveis públics amb l'Orde del Mèrit Civil, Felip ha volgut fer un "balanç amb serenitat i perspectiva" d'estos primers deu anys de regnat.

En el primer discurs com a rei davant de les Corts aquell 19 de juny de 2014, ha recordat, va compartir amb tots els espanyols el seu "compromís ferm de total entrega a Espanya fonamentat en el text constitucional".

"A la Constitució i als seus valors m'he cenyit, i m'hi cenyiré sempre, en el compliment de les meues responsabilitats", ha recalcat, assegurant que li serveixen de "guia" en l'exercici de les seues funcions i que reflecteixen "el compromís d'un rei constitucional, que transcendeix l'exigència del deure".

"Hui em reafirme amb entusiasme i determinació en aquell compromís que ha impregnat cada gest i cada paraula en la dècada transcorreguda", ha assenyalat Felip, que ha precisat que en este temps ha procurat que este propòsit es consolidara en la seua actuació com a cap d'estat.

"Ser coherent amb els compromisos adquirits"

"Sempre he cregut en la importància de ser coherent amb els compromisos assumits", ha prosseguit el monarca, que ha defés que "eixa actitud és la base de la integritat i implica ser fidel als nostres principis i valors en totes les nostres decisions i actes".

Implica també, ha admés el rei, "esforçar-se a escoltar, a discernir el que és correcte del que no ho és, i a actuar de manera responsable amb eixe discerniment, assumint fins i tot el cost personal que això puga comportar".

Amb estes paraules, Felip VI ha volgut referir-se a les mesures que va haver d'adoptar per a preservar la imatge de la Corona i que el van obligar primer a trencar amb la germana, la infanta Cristina —a qui va retirar el títol de duquessa de Palma—, i després a distanciar-se del pare, Joan Carles I, a l'herència del qual va renunciar i a qui va retirar l'assignació el març de 2020, mesos abans que es traslladara als Emirats Àrabs Units.

Coherència i integritat són els criteris sobre els quals han de basar-se sempre els actes de la Corona i l'exercici de les funcions que la Constitució encomana al cap d'estat

"Coherència i integritat són els criteris sobre els quals han de basar-se sempre els actes de la Corona i l'exercici de les funcions que la Constitució encomana al cap d'estat", ha defés el rei, que ha afegit que la Corona contribueix, "per la seua vocació integradora, a l'estabilitat del nostre sistema institucional i a la cohesió de la nostra societat".

Servei, compromís i deure

El monarca s'ha referit igualment al lema que ha triat per a l'emblema d'este desé aniversari, "Servei, compromís i deure" que, segons ha remarcat, han sigut els "pilars" de la seua tasca.

Servei, ha indicat, "perquè és inherent i part medul·lar del propòsit de la Corona", la qual, ha puntualitzat "està sempre en permanent procés d'adaptació per a afrontar els reptes i dificultats de la nostra societat". Un servei que "s'impregna dels interessos, inquietuds i aspiracions de tots els espanyols".

Pel que fa al compromís, és "entés com a obligació assumida", amb la Constitució, "amb els valors que sustenten la nostra convivència democràtica i amb els principis ètics i morals que considerem universals". Este compromís, ha subratllat, "té continuïtat en la princesa d'Astúries" com es va manifestar quan va jurar la Constitució després d'aconseguir la majoria d'edat.

I finalment, deure, ha explicat, "perquè del sentit del deure emergeix la voluntat d'actuar sempre del mode més correcte i de complir les obligacions de manera íntegra i exemplar".

Elogi a la dedicació i sensibilitat de la reina

D'altra banda, el rei ha volgut tindre unes paraules d'elogi cap a Letícia, a qui ha agraït el seu "gran suport" en estos anys. "Amb voluntat, dedicació i sensibilitat, la seua activitat institucional ha contribuït enormement a donar visibilitat i atenció a les necessitats de les persones, especialment les més vulnerables", ha ressaltat.

Felip VI també ha volgut esmentar les filles i el seu "creixent suport". La princesa Elionor i la infanta Sofia, ha dit el rei, "han començat a viure i comprendre, amb un esperit crític necessari i afany d'aprenentatge", igual que els joves de la seua generació, "les realitats de la nostra vida col·lectiva i les complexes dinàmiques del món".

També et pot interessar

stats