La jutgessa processa Camps, Rambla, Flores i empresaris per la construcció del circuit de Fórmula 1

L'expresident de la Generalitat recorrerà contra la decisió del jutjat d'incoar procediment abreujat contra ell per la construcció del circuit

Bernie Ecclestone, anterior propietari de la Fórmula 1, amb l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps

La jutgessa del jutjat d'instrucció número 17 de València ha processat l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps; qui va ser el seu vicepresident, Vicente Rambla; l'exconseller d'Infraestructures, Mario Flores i càrrecs de l'Ens Gestor de la Xarxa de Transport i Ports de la Generalitat (GTP) i empresaris, en la causa per la construcció del circuit urbà de la Fórmula 1 a València. Entre els empresaris processats es troba el representant d'FCC. José Mayor Oreja, germà de l'exministre Jaime Mayor Oreja. La decisió de la jutgessa  ha generat moltes reaccions dels partits polítics.

Sobre Camps, la jutgessa sosté que va impulsar i va permetre la construcció del circuit "amb l'única intenció de projectar la seua imatge com a màxim representant de la Comunitat al marge de les funcions pròpies de la seua competència de president; de la legislació aplicable".

També diu la jugessa que Camps va "utilitzar indegudament els fons públics", alterant dades i dates en documents d'expedients administratius i que es va donar tracte de favor a determinades empreses que resultaven beneficiades d'adjudicacions públiques per donacions i lliuraments de diners no fetes de manera altruista, sinó amb caràcter finalista, per a obtindre com a contrapartida adjudicacions irregulars.

La magistrada ha pres aquesta decisió després del resultat de les diligències d'investigació i instrucció practicades, els informes i les declaracions d'investigats i testimonis; que revelen indicis "suficients, sòlids, raonables i consistents" contra Camps per prevaricació, malversació i falsedat documental, suborn i tràfic d'influències. À Punt Notícies ha contactat amb Francisco Camps i el seu advocat, però han rebutjat fer declaracions. 

En total, són 16 els processaments mentre que la instructora ha acordat l'arxivament del cas per a 17 persones més, entre elles, qui va ser secretari autonòmic d'Esports i exsecretari general del PP, David Serra, i l'assessora de l'expresident Belén Reyero i treballadors i representants legals d'altres constructores i empreses.

En l'acte, la jutgessa dona trasllat al ministeri fiscal i l'Advocacia de la Generalitat perquè en deu dies formulen escrit d'acusació, demanen obertura de judici oral, l'arxivament de la causa o sol·liciten la pràctica de diligències complementàries.  Camps ja ha anunciat que recorrerà contra la decisió del jutjat d'incoar procediment abreujat contra ell per la construcció del circuit. 

Del “cost zero” del circuit a vora 89 milions de despesa

L’expresident de la Generalitat va anunciar que el circuit tindria un “cost zero” per a la ciutat de València i la Comunitat Valenciana, però aquest es va traduir finalment en una despesa total de 88,8 milions d’euros públics amb càrrec a l’erari públic, com consta en la resolució judicial.

“La veritat és que no va haver-hi tal cost zero, sinó què van minvar les arques públiques amb la utilització indeguda de fons públics i despeses innecessàries que van afavorir les empreses a les quals van triar al marge del procediment establit de concurs públic i a través de l’Ens Gestor d’Infraestructures”, segons afirma la jutgessa.

La resolució exposa que, segons l’informe emés per la Intervenció de la Generalitat i segons un escrit del Tribunal de Comptes, va ser el GTP (sense competències de construcció d’infraestructura urbana, ni de circuits, recintes o instal·lacions esportives) el que va licitar, va adjudicar i va executar totes les obres del circuit en 2007 i 2008.

La jutgessa indica que això va ser possible gràcies al decret 3/2007 del president de la Generalitat, pel qual Camps va assignar a la Conselleria d’Infraestructures, a través del GTP, la realització dels equipaments complementaris per a un circuit urbà en la connexió de l’avinguda de França, prolongació del passeig de l’Albereda i el port.

Rellevància de les declaracions d’El Bigotes i Costa

La titular del Jutjat ha assenyalat, entre els elements que li han dut a adoptar aquesta decisió, una “carta aclaridora” del també processament Victoriano Sánchez-Barcaiztegui, exdirector general d’Obres Públiques, i les declaracions del que fora responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez ‘El Bigotes’ i les de l’exsecretari general del PPCV Ricardo Costa.

També et pot interessar

stats