Víctimes d'ETA demanen al PP i Vox que deixen de gastar el lema "Que et vote Txapote" en campanya

La Fundació Fernando Buesa i una vintena de víctimes s'han adherit, en un document, a la petició de la germana del regidor popular Gregorio Ordóñez

Consuelo Ordóñez, presidenta del Col·lectiu de Victimes del Terrorisme / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de juliol 2023 - 15:58 Actualitzat: 12 de juliol 2023 - 08:34

El Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite), la Fundació Fernando Buesa Blanco i 22 víctimes d'ETA a títol individual han fet públic aquest dimarts un comunicat contra l'ús electoralista del lema "Que et vote Txapote" contra el govern de Pedro Sánchez, habitual en els atacs del Partit Popular i Vox. El document, que dona suport a la protesta que havia iniciat la presidenta de Covite, Consuelo Ordóñez, fa una “crida a la societat i a la classe política” perquè renuncien a la frase, que consideren “una banalització del terrorisme i dels terroristes”.

Les persones signants destaquen el dolor per a moltes víctimes del recordatori constant a l'exdirigent etarra, responsable de l'assassinat de "desenes de persones". A Francisco Javier García Gaztel Txapote se li atribueix la mort, entre altres del regidor del PP d'Ermua Miguel Ángel Blanco, del qual s'han complit 26 anys aquesta setmana. El segrest i assassinat de Blanco i l'eslògan van mencionar-se, en forma de retret, en el cara a cara d'aquest dilluns entre el president del govern Pedro Sánchez i l'aspirat Núñez Feijóo.

El candidat socialista va arribar a llegir un tuit de la germana de dirigent del PP basc Gregorio Ordónez, una de les víctimes de Txapote, en què recordava el dolor que li suposava el recurs permanent a l'eslògan per part del PP. L'endemà, al crit de la presidenta de Covite s'hi ha sumat la Fundació Fernando Buesa i una vintena de víctimes més.

A més Ordóñez ha gravat un comunicat en vídeo en què reitera la seua crida als dirigents polítics i la ciutadania que està utilitzant aquest eslògan perquè no contribueix en res a la tasca que les diverses associacions contra el terrorisme fan diàriament per a “deslegitimar el terrorisme políticament èticament i socialment”. Així mateix, alerta que hi ha moltes víctimes i famílies de víctimes que “estan passant-ho malament des de fa temps” i que han agraït que amb aquest comunicat se les tinga en compte. També ha afegit que la utilització d’aquest eslògan de forma política denota “una falta d’empatia i de respecte a les víctimes del terrorisme tremenda” per part de PP i VOX. 

Aquest dilluns, va començar a executar-se l'orde de la Junta Electoral per a la retirada de diverses tanques publicitàries amb la controvertida frase que s'exhibien a la província de Castelló.

Altres víctimes “donen suport” a l’ús del lema contra Sánchez

La reacció ha trobat resposta aquest mateix dimarts. Per la seua banda, Marimar Blanco, dirigent del PP i germana de Miguel Ángel Blanco, i Ángeles Pedraza, que va perdre la filla en els atemptats de l'11M, han afirmat en un comunicat que “donen suport” al lema contra el president del govern espanyol “que et vote Txapote”. “Entenem que forma part del dret a la llibertat d'expressió del poble", han assenyalat en un text difós poc després que les associacions de víctimes Covite i Fundació Fernando Buesa Blanco hagen publicat el comunicat demanant als polítics que deixen d'utilitzar aquesta frase.

"És impossible erradicar de l'imaginari col·lectiu una expressió que ha nascut del poble", han defensat les víctimes. Han assenyalat que, a més, elles sí que comparteixen aquest lema perquè, en la seua opinió, el comportament del president del govern, Pedro Sánchez, ha sigut "denigrant".

També et pot interessar

stats