El veto de Vox a la declaració de les Corts contra la violència masclista obri el debat sobre el canvi de reglament

Morera planteja canviar la normativa, però el PSPV n'està en contra i insta les forces polítiques a assumir la responsabilitat davant de la societat.

Reunió de la Junta de Síndics en una imatge d'arxiu
Reunió de la Junta de Síndics en una imatge d'arxiu / Corts

A la Comunitat Valenciana s’ha celebrat el 25 de novembre, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, sense una declaració de les Corts de rebuig a aquesta violència, tot i que és la tercera autonomia amb més dones assassinades a causa d’aquesta xacra social. Una circumstància que mai no s’havia viscut abans. La posició negacionista de Vox, amb deu diputats, ha impedit que, com en anys anteriors, el parlament valencià acordara una declaració conjunta de condemna a les agressions contra les dones. 

Aquesta circumstància ha obert el debat sobre la possibilitat de canviar el reglament de les Corts per a evitar els vetos com el d’aquest 25 de novembre, quan tots els grups parlamentaris, excepte Vox, estaven disposats a rebutjar institucionalment les agressions contra les dones. El president de les Corts, Enric Morera, ha llançat la idea al mateix temps que ha remarcat que “la immensa majoria dels grups parlamentaris s’han mostrat en la línia de l'ONU” de condemnar la violència de gènere.

En canvi, el síndic socialista, Manolo Mata, considera, per contra, que no cal canviar el reglament de les Corts, perquè, en la seua opinió, qui no vulga sumar-se al consens, que n'assumisca les conseqüències. El socialista ha instat aquestes forces a acceptar la seua resposabilitat política davant de la societat.

Vox d'Elx també s'oposa a la moció

La falta d’implicació de Vox amb la violència masclista també ha quedat de manifest a Elx, on la formació no ha recolzat la declaració institucional per a declarar la ciutat com a municipi de tolerància zero amb els maltractadors. La negativa de Vox ha fet que la moció tirara avant amb la resta de grups amb representació municipal. La portaveu del grup municipal de Vox, Amparo Cerdà, ha justificat la seua decisió en el fet que la violència de gènere “no es combat amb diners públics per a campanyes que intenten criminalitzar l'home”.

També et pot interessar

stats