El Vaticà assegura que no s’oposarà a l’exhumació de Franco

El govern espanyol i la Santa Seu coincideixen a “buscar una solució” per al soterrament

El secretari d'Estat de la Santa Seu Pietro Parolin, i la ministra de Presidència del govern espanyol Carmen Calvo, reunits al Vaticà. EFE
El secretari d'Estat de la Santa Seu Pietro Parolin, i la ministra de Presidència del govern espanyol Carmen Calvo, reunits al Vaticà. EFE

El govern espanyol i el Vaticà han coincidit aquest dilluns en  la necessitat de ‘‘buscar una solució’’ sobre el soterrament de les restes del dictador Francisco Franco després de l’exhumació del Valle de los Caídos. El Vaticà ha assegurat que no se n’oposaran a l’exhumació.  Així ho han assegurat després de la reunió que han mantingut aquest dilluns al Vaticà la vicepresidenta de l’executiu espanyol, Carmen Calvo, i el secretari d’estat del Vaticà, Pietro Parolin.

En aquest sentit, el govern espanyol també ha agraït a la Santa Seu la comunicació ‘‘cordial i fluida’’ que s’està mantenint amb el cardenal arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, i amb el president de la Conferència Episcopal espanyola, el cardenal Ricardo Blázquez.

Règim fiscal i immatriculacions 

Durant la trobada també s’han intercanviat punts de vista sobre altres qüestions com el règim fiscal de l’Església a Espanya i el procés de revisió dels béns immatriculats per l'Església. Segons Presidència, el secretari d’estat del Vaticà ha mostrat la seua voluntat d’abordar conjuntament tots dos temes per a aconseguir ‘‘punts de trobada’’.

A més, segons informa, l’Església ha traslladat la seua ‘‘preocupació, compartida pel govern espanyol’’, per a ‘‘fer justícia’’ a les víctimes d’abusos i previndre’n nous fets en el futur. En aquest sentit, l’executiu espanyol ha informat a la Santa Seu de les modificacions en el Codi Penal per a aconseguir que aquests delictes no prescriguen.

Aquesta és la primera trobada que mantenen representants de l’estat espanyol i de l’estat vaticà després de l’arribada de Pedro Sánchez al govern el passat mes de juny, i forma part de les relacions ‘‘habituals i fluides’’ que sempre han mantingut tots dos estats, segons afirma el govern espanyol.

També et pot interessar

stats