El valencià José Luis Ábalos, un dels homes forts del Govern de Sánchez

Ocuparà la cartera de Foment, on haurà de gestionar les reivindicacions de la Comunitat Valenciana en infraestructures.

José Luis Ábalos defensa al Congrés dels Diputats la moció de censura presentada pel PSOE davant el Govern de Mariano Rajoy
José Luis Ábalos defensa al Congrés dels Diputats la moció de censura presentada pel PSOE davant el Govern de Mariano Rajoy / J.J. Guillen (EFE)

José Luis Ábalos, secretari d'Organització del PSOE, serà el nou ministre de Foment en el govern que Pedro Sánchez està donant a conéixer aquesta setmana. El president recompensa així la lleialtat del seu número dos durant els últims anys, ja que Ábalos ha sigut un dels principals noms que va apostar per ell durant les primàries per a liderar el PSOE, en contra de tots els pronòstics i de l'aparell del partit.

El nou ministre de Foment tindrà un paper fonamental a l'hora de visibilitzar a Madrid algunes reivindicacions històriques de la Generalitat pel que fa a infraestructures, com ara la culminació del corredor mediterrani o el programa de rodalia. 

Com ha recordat el cap de l'Executiu valencià, Ximo Puig, en nombroses ocasions, el corredor mediterrani és una de les infraestructures prioritàries per al territori valencià i el retard que n’acumula l’execució perjudica el creixement econòmic.

Ara, Ábalos, en nom del govern de Sánchez, serà l'encarregat de gestionar aquesta demanda, encara que haurà d'ajustar-se als comptes elaborats pel Partit Popular, sempre que el mateix PP no acabe vetant-los al Senat. De moment, els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2018 inclouen una partida de prop de 1.000 milions d'euros per a aquesta infraestructura que, si s’executara, suposaria un 23% més del que es va invertir durant el 2017. 

La millora de la xarxa de rodalia de la Comunitat Valenciana és una altra de les peticions recurrents de la Generalitat, fins al punt que Ximo Puig ha arribat a demanar-ne a Foment la transferència de les competències al Govern valencià si l'Executiu central no canvia la gestió d'aquest servei. 

Malgrat l'anunci d'una inversió de 1.436 milions d'euros destinats a la millora de la xarxa valenciana de trens de rodalia realitzat pel ja exministre de Foment, Íñigo de la Serna, el mes de desembre passat, els PGE presentats pel Govern de Rajoy per al 2018 només preveuen 50 milions d'euros en aquest àmbit. 

Una altra de les qüestions que formen part de l'agenda de reivindicacions de Ximo Puig al nou president del Govern és la reclamació de l'alliberament de l'AP-7. De fet, el cap del Consell va anunciar ahir dilluns que traslladarà al nou responsable de Foment, en nom de la Generalitat, la petició perquè l'Autovia del Mediterrani passe a ser gratuïta. Els projectes per a l'ampliació de la V-21 i la V-30 també seran qüestions que el nou ministeri d'Àbalos haurà de tractar amb l'Ajuntament de València i altres municipis afectats.  

Amb el nomenament d'Ábalos com a ministre de Foment, la Comunitat Valenciana torna a disposar d’una figura de pes a La Moncloa des que el diputat al Congrés per Alacant José Manuel García-Margallo va deixar la cartera d'Afers Estrangers el 2016. 

També et pot interessar

stats