Urkullu va pactar amb Puigdemont perquè convocara eleccions i no activara la DUI

El lehendakari confirma en el juí pel 'procés' que va mediar entre el govern espanyol i la Generalitat de Catalunya.

Urkullu, en la compareixença com a testimoni al Tribunal Suprem en el juí pel ‘procés’
Urkullu, en la compareixença com a testimoni al Tribunal Suprem en el juí pel ‘procés’ / Efe

El lehendakari Iñigo Urkullu va pactar amb l'expresident català, Carles Puigdemont, perquè convocara eleccions i no activara la declaració unilateral d'independència (DUI), però finalment l'acord es va frustrar per les pressions de l'entorn independentista, segons va interpretar de les paraules del mateix Puigdemont en una conversa telefònica. 

En una compareixença com a testimoni al Tribunal Suprem en el juí pel ‘procés’ Urkullu ha explicat que va exercir com a "intercessor" o "enllaç" entre el govern espanyol i el català per a evitar la DUI i l'aplicació del 155 a petició, entre d'altres, de l'exconseller català  Santi Mina -que està processat en la causa- i l'exministre de Justícia, Rafael Català.

Dos contactes amb Rajoy

En el marc d'aquesta mediació, el lehendakari es va reunir primer amb Puigdemont i va mantindre una trobada amb l'exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. Un mes després, el 19 de juliol, Urkulu es va reunir amb Rajoy, amb qui també va parlar per telèfon el dia 21 setembre, després dels incidents davant de la conselleria d'Economia i Hisenda de Catalunya, per a advertir-li que la "situació se li estava escapant de les mans". Urkullu ha explicat que Rajoy va mantindre una posició  "d'escolta, d'atenció i resposta, no satisfactòria en alguns casos, però no era una actitud proactiva d'intentar canalitzar la situació".

Segons el relat d'Urkullu, el matí del 26 d'octubre de 2018 Puigdemont va confirmar-li la vigència de l'acord per a no activar la DUI i convocar eleccions, però l'exigia "garanties" perquè "la seua gent se li estava rebel·lant". Durant la conversa telefònica el lehendakari va informar l'expresident de la Generalitat la "intuïció" que Rajoy no era partidari d'activar el 155. Hores després, en una segona conversa, Puigdemont va informar-li que "no podia procedir a l'acord" per les pressions del seu grup i les mobilitzacions al carrer.

Rufián i Dante Fachín no veuen violència el 20S

Després del lehendakari el Tribunal Suprem ha escoltat el testimoni del diputat d'ERC Gabriel Rufián, que ha declarat que no va percebre violència en les manifestacions del dia 20 davant de la conselleria d'Economia i Hisenda, on la policia practicava un escorcoll, entre altres motius, perquè se'n va anar a menjar i berenar i entén que "en una revolució a berenar va poca gent".

En un altre to, però en termes semblants, ha valorat aquells esdevenimenta l'exportaveu de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachín. Ha explicat que "en més d'una desena d'ocasions" va veure entrar i eixir gent amb normalitat de la conselleria i que també va veure periodistes i càmeres damunt dels cotxes de la Guàrdia Civil.

També et pot interessar

stats