Urdangarin compleix un any en presó

Podria tornar a demanar el tercer grau, però el més probable és que li'l concedisquen a finals d'any.

Iñaki Urdangarin
Iñaki Urdangarin / Europa Press.

Han passat 365 dies. A les 08:13 hores ingressava a la presó de dones de Brieva (Àvila) per a complir la sentència del Tribunal Suprem que el condemnava a cinc anys i deu mesos de presó pels delictes de prevaricació, malversació, tràfic d'influències, frau i dos delictes fiscals. L'exduc de Palma Iñaki Urdangarin ha complit aquest dimarts el primer any en presó. Això sí, en unes condicions molt diferents de les que viuen la resta de presidiaris. A Urdangarin li van permetre elegir en quin centre penitenciari complir la condemna i va triar Brieva, una presó de dones que té un xicotet mòdul per a homes on no hi havia ningú des de feia quatre anys. Un altre il·lustre delinqüent, l'exdirector de la Guàrdia Civil, Luis Roldán, va ocupar les mateixes dependències del 1995 al 2005. Però durant els últims 365 dies ha sigut ell, que va ser jugador d'handbol del FC Barcelona i de la selecció espanyola i, sobretot, el marit de la infanta Cristina, l'únic home pres al centre penitenciari de Brieva. 

Però a pesar de les condicions excepcionals en què compleix la condemna Iñaki Urdangarin, la privació de llibertat no és plat del gust de ningú, i l'exduc ho ha fet palés en diverses ocasions en els últims mesos i davant de diferents instàncies. Al mes de març va presentar un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional que li van rebutjar. I a principis d'any demanava a la junta de tractament que li concediren el tercer grau, i així poder tornar a eixir al carrer. La resposta també va ser negativa. Aquesta petició només es pot fer cada sis mesos i, per tant, en unes setmanes podria tornar a intentar-ho, encara que no se sol concedir este alleugerament de la pena fins que el condemnat no ha complit un terç de la pena imposada. Si en el seu cas es compleix, podria tornar a eixir al carrer a darreries d'any o primeries del 2020. 

Mentrestant, Iñaki Urdangarin passa les hores a la presó de Brieva refugiant-se en l'esport, la religió i diuen que també en un xicotet hort. Al llarg d'aquest any ha rebut les visites dels germans, i un poc menys habitualment de la muller, la infanta Cristina, que continua vivint a Ginebra (Suïssa), amb els dos fills menuts, Irene i Miquel. Els dos fills majors de la parella estan estudiant a Alemanya i el Regne Unit. 

També et pot interessar

stats