La Unió Europea reconeixerà Guaidó com a president de Veneçuela si no hi ha eleccions

Espanya, França, Alemanya i Regne Unit donen un termini de huit dies a Maduro per a convocar els comicis.

Pedro Sánchez ha comparegut aquest dissabte
Pedro Sánchez ha comparegut aquest dissabte

Els governs dels vint-i-huit països de la Unió Europea han acordat que reconeixeran el president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, com a president interí del país si el govern no convoca eleccions "amb les garanties necessàries, els propers dies".

Fa dos dies que Guaidó va adjudicar-se les competències de l'executiu com a president interí i va acceptar aquest divendres començar una negociació amb el règim encapçalat per Nicolás Maduro sota la condició que aquest renuncie.

Aquest dissabte, Espanya, el Regne Unit, França, Alemanya, Portugal i Holanda, entre altres païssos europeus, han donat huit dies de termini a Maduro per a anunciar la convocatòria d'eleccions. En cas contrari, reconeixeran Guaidó com a president del país sud-americà. 

Ha sigut el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui ha mogut fitxa primer en anunciar oficialment aquest dissabte, en una compareixença convocada per sorpresa a les 12 hores, la postura d'Espanya pel que fa a la crisi de Veneçuela. Amb aquesta decisió, l'estat espanyol segueix la línia d'altres països que ja han reconegut el líder del Parlament veneçolà, com ara el Brasil, els Estats Units o el Canadà. Posteriorment s'han afegit a l'ultimàtum d'Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit. 

El cap de l'executiu espanyol ha insistit que Guaidó, com a màxim representant de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, haurà de liderar la transició al país sud-americà i que Espanya el reconeixerà com a president interí perquè complisca amb la tasca de convocar "immediatament" eleccions que siguen "netes i democràtiques". "No busquem posar o llevar governs a Veneçuela, volem democràcia i eleccions lliures", ha dit. Des de l'oposició espanyola, tant PP com Ciutadans consideren que la decisió de Pedro Sánchez arriba tard. 

El canvi de criteri espanyol, que en un inici mantenia la prudència entorn de l'autoproclamació de Juan Guaidó com a president de Veneçuela, s'ha produït després que l'executiu de Sánchez proposara divendres a la Unió Europea que fixe un termini concret perquè el règim de Nicolás Maduro convoque eleccions lliures al país sud-americà i que, si no es compleix aquesta condició, reconega al cap del Parlament com a president.

Després de fer-se pública la proposta espanyola, Maduro va acusar Pedro Sánchez de "repetir el guió" de l'expresident José María Aznar, quan va donar suport "al colp d'Estat" del 2002.

També et pot interessar

stats