Unides Podem tindrà una vicepresidència i quatre ministeris

El nou executiu tindrà tres vicepresidències i un ministeri per a lluitar contra el despoblament.

FOTO PORTADA: Pablo Iglesias durant la roda de premsa aquest dilluns al Congrés

Unides Podem tindrà finalment una vicepresidència, la d'Assumptes Socials, que ocuparà Pablo Iglesias, i quatre ministeris en el futur govern de coalició amb el PSOE. A la vicepresidència d'Assumptes Socials d'Iglesias se sumarien els departaments de Treball, Universitats, Igualtat, i un quart ministeri encara per confirmar.

Tres vicepresidències

Nadia Calviño, actual titular d'Economia, seguirà al capdavant d'aquesta cartera, que tindrà ara rang de vicepresidència.

També està confirmada la vicepresidència d'Assumptes Socials d'Iglesias, des de la qual el líder de Podem espera dirigir el conjunt de mesures socials del futur executiu.

Carmen Calvo es mantindria en el govern com a vicepresidenta política, encara que cedirà les competències en Igualtat, ministeri que assumirà Podem.

Quatre ministeris d’Unides Podem

Irene Montero, portaveu parlamentària d'Unides Podem, assumiria la cartera d'Igualtat. Les fonts donen per fet que la gallega Yolanda Díaz serà qui estarà al capdavant de Treball, encara que molt probablement perdrà les competències en Seguretat Social i Pensions.

El tercer ministeri acordat per a Podem és el d'Universitats, al front del qual estaria algú proposat per En Comú Podem. El nom de la professora d'Història Medieval Rosa Lluch és el que sona amb més força.

El líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, seria el quart ministre d'Unides Podem en el govern de coalició, encara que no ha transcendit quina serà la cartera concreta que ocuparà.

Un ministeri per a lluitar contra el despoblament

La creació d'aquest ministeri és un compromís de Pedro Sánchez en la passada campanya electoral. En l'acord subscrit amb Unides Podem se situa aquest assumpte com una de les prioritats, amb la posada en marxa de l'Estratègia Nacional enfront del Repte Demogràfic o l'obertura d'oficines de suport en fins a vint comarques rurals que requereixen una intervenció urgent.

El tancament en les últimes hores dels acords amb Unides Podem i amb el PNB, i els avanços en les negociacions per a l'abstenció d'ERC, deixen a Sánchez el camí lliure per a la investidura i per a la formació de l'anunciat govern de “coalició progressista”.

També et pot interessar

stats