Unides Podem es manté en “el galliner” i Vox seurà a l’extrem dret de les Corts

Les Corts debaten qui ocuparà la sindicatura de Rubén Martínez Dalmau, una vegada ha pres possessió com a vicepresident segon del Consell.

Distribució dels diputats i diputades a les Corts Valencianes.
Distribució dels diputats i diputades a les Corts Valencianes.

La mesa i la junta de síndics s’han reunit aquest matí per a resoldre on seuran els grups parlamentaris en l'hemicicle de les Corts, que mantindran Unides Podem en “el galliner” i situaran Vox a l’extrem dret. Les negociacions han acostat postures per a definir qui ocuparà la sindicatura del grup parlamentari de Rubén Martínez Dalmau, una vegada ha pres possessió com a vicepresident segon del Consell

Les dotze conselleries amb govern paritari han sigut avaluades amb lupa per l’oposició, la qual critica que el govern fa aigües en l’educació lingüística i que, a més, contribuirà a augmentar la despesa pública. “El plurilingüisme del tripartit és una imposició monocolor, i nosaltres volem la llibertat d’elecció dels pares”, ha expressat el líder de Ciutadans, Toni Cantó. També hi ha hagut temps per a valorar el repartiment mixt de seients, que PSPV, Compromís i Unides Podem consideren una fórmula d'èxit.

El PP critica el “pacte de les poltrones”

La ubicació definitiva ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris excepte el PP, que ha considerat que la decisió s’ha pres amb “afany de molestar-los o perjudicar-los”. Segons l’acord, els grups seuran més o menys en la mateixa posició que l’anterior legislatura, excepte Vox, els diputats del qual se situaran en l’última fila de la part més a la dreta de l’hemicicle, darrere del PP i a la dreta de Ciutadans.

Unides Podem, que havia plantejat el desig de canviar de lloc, ha decidit mantindre’s en la ubicació provisional, de manera que se situarà en les dues últimes files de la part esquerra de l’hemicicle, darrere i a la dreta de Compromís. Martínez Dalmau ha considerat que el seu grup mereix un altre espai, però ha dit que són generosos i que es conformen a seguir en “el galliner” perquè “el punt important en aquests moments són les polítiques”.

La portaveu adjunta del PP, Elena Bastidas, ha denunciat aquest “pacte de les poltrones” al qual s’han sumat Ciutadans i Vox. Al seu parer, la proposta aprovada trenca la lògica parlamentària, en trencar la simetria habitual que existia entre el grup parlamentari que sustenta el govern i el principal grup de l’oposició. El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha assenyalat que davant de dues propostes el seu grup ha preferit la que finalment s’ha aprovat perquè d’aquesta manera es reparteix l’entrada de grups pels diversos corredors de l’hemicicle, i ha criticat que el PSPV no vulga Unides Podem darrere d’ells.

En la junta s’ha determinat també el repartiment d’espais en l’edifici dels grups parlamentaris i en els despatxos situats al costat de l’hemicicle, on Vox serà el primer a triar sala, en haver eixit perjudicat en el repartiment de metres quadrats en la seu dels grups.

També et pot interessar

stats