Unides Podem demana al PSOE negociacions “serioses” a l'agost

El govern espanyol condiciona una investidura exitosa al fet que els partits canvien les posicions.

Pablo Iglesias durant la segona sessió d'investidura al Congrés
Pablo Iglesias durant la segona sessió d'investidura al Congrés / Efe

Unides Podem ha reclamat aquest divendres al PSOE que s’inicien negociacions “de veritat” des del mes d’agost per tal d’acordar un futur govern de coalició entre les dues formacions polítiques.

L'endemà del fracàs de la investidura del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, la portaveu parlamentària del partit morat, Irene Montero, ha manifestat que Unides Podem no vol esgotar el termini de dos mesos per a la investidura. La data límit és el 23 de setembre. Però per al partit que lidera Pablo Iglesias, la repetició electoral “no és una opció”.

“No cal esperar a setembre. No hi ha vacances”, ha assenyalat Irene Montero, que insisteix que Unides Podem vol conformar un govern de coalició i assegura que es mantindran flexibles i sense línies roges. En la mateixa línia s’ha pronunciat el responsable del comité negociador de pactes d’Unides Podem, Pablo Echenique, qui espera que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, no se’n vaja de “vacances” i treballe perquè hi haja un executiu de coalició abans de setembre.

Tot i això, la portaveu d’Unides Podem al Congrés ha expressat els seus dubtes respecte dels socialistes, perquè creu que a hores d’ara poden estar pensant a allargar la mà a la dreta, en referència a la intenció que va manifestar Pedro Sánchez d’“explorar altres camins”.

Per això, ha retret al president del govern espanyol en funcions que, després d'haver fracassat la investidura, no faça autocrítica i que “amenace amb eleccions”. “En huitanta dies ha aconseguit el suport de només un diputat, però la culpa és de la resta. Especialment de Pablo Iglesias”, ha ironitzat.

Ara, la dirigent d’Unides Podem demana al PSOE que reflexione sobre el veto que va imposar a Iglesias, fet que acabà amb ell fora de la negociació de govern, i que replantege l’estratègia negociadora. “La pregunta hauria de ser si Sánchez continua mantenint un veto personal que no té justificació que s’ha demostrat la mare de totes les mentides”, ha apuntat Irene Montero. Al seu parer, després de la renúncia d’Iglesias s’ha evidenciat que els socialistes no volien un govern de coalició.

La via de l’abstenció de PP i Ciutadans

L’executiu central en funcions també s’ha pronunciat sobre el nou escenari que ha obert la investidura fallida. La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha condicionat la possibilitat que se’n produïsca una nova al fet que el rei Felip VI torne a encomanar a Pedro Sánchez la formació govern, però considera que només podrà tirar avant si els partits "canvien les posicions". Així, la responsable d’Hisenda ha apel·lat a l’abstenció del PP i Ciutadans en aquesta segona investidura perquè siga "exitosa".

No descarta reprendre negociacions amb Unides Podem, però sí que ha criticat durament l’actitud que, al seu parer, ha mantingut la formació de Pablo Iglesias durant els últims dies.

També et pot interessar

stats