Unides Podem abandona la negociació del nou Botànic

Estañ avança que consultaran les bases perquè prenguen una decisió sobre què votaran demà al debat d'investidura de Ximo Puig.

VÍDEO | Unides Podem abandona la negociació del nou Botànic

Unides Podem-Esquerra Unida ha abandonat aquest migdia la taula de negociació del nou Botànic a l'espera d'una nova oferta d'acord en considerar que no s'accepten les seues propostes. Així ho ha explicat el secretari general d'Unides Podem, Antonio Estañ, que ha avançat que consultarà les bases perquè prenguen una decisió sobre què votaran demà al debat d'investidura de Ximo Puig.

Estañ diu que el pacte que hi havia anit damunt de la taula no continua, que volen també competències en canvi climàtic i transició ecològica i que, de moment, l'únic que els donen són les conselleries de Transparència i Habitatge.  "Entenem que els terminis s'estan acabant, que no té sentit donar-li més voltes i cal veure si hi ha una proposta que assumisca la proporcionalitat i pes de cada grup polític", ha dit.

Després que no s'han acceptat els seus oferiments de desbloqueig, Unides Podem-Esquerra Unida plantejarà el que hi ha damunt de la taula als seus òrgans. "Si la consulta ens diu que cal donar suport a la investidura, li donarem suport, i el següent dependrà de si aquesta és l'última oferta o podem continuar parlant per a anar a un repartiment proporcional", ha apuntat el líder de la formació morada. La consulta està ja finalitzada i estan esperant resultats.

Segons ha explicat, en la negociació han plantejat altres vies, "com recuperar la Conselleria d'Habitatge tal com estava amb les seues tres parts, o també incorporar qüestions de transició energètica que pensem que són fonamentals" i cap d'aquestes propostes han sigut acceptades. Estañ reconeix que estan encallats en com s'assumeix la participació del govern des de la proporcionalitat del resultat electoral.

Huitena reunió

La comissió negociadora del PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, s'ha reunit des de les 10:30 hores d'aquest dimarts a la seu del PSPV a València en la huitena reunió per a intentar aconseguir un acord de govern que reedite el Pacte del Botànic a la Generalitat, després de tancar anit  nova jornada maratoniana de negociacions  sense acord. Quan resta només un dia per a la investidura de Puig, amb l'estructura definida, el bloqueig es troba en la distribució d'àrees. 

La coportaveu de Compromís, Águeda Micó, ha demanat a la resta de forces abans de reunir-se que posen damunt de la taula" la mateixa generositat" que ha posat Compromís per a "tancar hui definitivament l'acord" de govern tripartit a la Generalitat Valenciana.

Micó ha explicat que l'acord programàtic "està pràcticament tancat a falta d'un cap solt", i en l'arquitectura institucional, és a dir, la configuració del govern, estan "acabant d'avançar".

Mata: "Som la primera força del Botànic"

A l'entrada en la reunió que fa huit de la comissió negociadora, el síndic del PSPV Manolo Mata, ha demanat disculpes als valencians i valencianes pel retard en acordar un govern i ha assegurat que "no és cosa de cadires, sinó que estem buscant la millor estructura" i que hui s'arribarà a un acord. 

Davant les reiterades declaracions de Compromís, que ha manifestat "que està sent el més generós", Mata ha manifestat no saber a què es refereix Compromís i li ha enviat un missatge clar: "[els socialistes] som la primera força del Botànic i la suma de les altres dues forces polítiques no són més que nosaltres". Així mateix el portaveu en la comissió negociadora ha volgut deixar clara la seua postura: "anem a gestionar les àrees que hem gestionat molt bé aquests quatre anys i que ens han portat a revalidar la majoria parlamentària". 

Segons ha dit també que el principal entrebanc és l'estructura de Canvi Climàtic, "una aspiració de Podem a la qual nosaltres hem donat suport". 

També et pot interessar

stats