Unai Hualde (Geroa Bai) és elegit president del Parlament de Navarra

EH Bildu entra en la mesa, a pesar que el PSN exigia que la formació nacionalista no entrara en la direcció de la cambra.

La socialista María Chivite, felicita el nou president del Parlament de Navarra, Unai Hualde, de Geroa Bai
La socialista María Chivite, felicita el nou president del Parlament de Navarra, Unai Hualde, de Geroa Bai / Jesús Diges (Efe)

El parlamentari de Geroa Bai Unai Hualde ha sigut elegit aquest dimecres president del Parlament de Navarra després que finalment haja rebut els vots del PSN, a pesar de la ruptura de les negociacions que han iniciat poc abans de la votació.

En una entesa d'última hora durant un recés de la sessió constitutiva del Parlament de Navarra, PSN i Geroa Bai han aconseguit un acord i finalment Unai Hualde ha aconseguit els suports necessaris, en segona votació, amb els vots del seu grup, el PSN, EH Bildu, Podem i Esquerra-Ezkerra.

Com que no ha sigut possible un acord inicial per a la constitució de la mesa del Parlament, s'han presentat tres candidats a la presidència de la cambra: Iñaki Iriarte, de Navarra Suma, Inmaculada Jurío, del PSN, i Unai Hualde, de Geroa Bai.

En la primera votació, cap dels tres ha aconseguit majoria absoluta, però, després d'un llarg recés en el qual s'han reunit Geroa Bai i el grup socialista, Hualde ha obtingut en la segona votació, en la qual era prou la majoria simple, un total de 30 vots, per 20 del candidat de Navarra Suma.

EH Bildu entra en la mesa del Parlament

Després de l'elecció del president del legislatiu, s'ha procedit a les votacions per a designar les dues vicepresidències i les dues secretaries de la cambra. La socialista Inma Jurío serà la vicepresidenta primera, mentre que Yolanda Ibáñez, de Navarra Suma, serà la vicepresidenta segona.

Sánchez de Muniáin, de Navarra Suma, ha sigut elegit com a secretari primer i Bildu ha aconseguit entrar en la mesa amb 17 vots (Bildu, Geroa Bai i E-E) amb la secretaria segona per a Maiorga Ramírez.

El PSN, que exigia com a condició a Geroa Bai que la formació nacionalista no entrara en l'òrgan de direcció de la cambra, ha fracassat en el seu intent i ha acabat aprovant el pla del PNB.

També et pot interessar

stats