Una trentena de policies més i "un accelerador de sancions" contra els botellots a València

L'Ajuntament busca fórmules per a fer efectives les multes a l'alumnat Erasmus, fent arribar-les als països d'origen

Imatge d'arxiu d'un botellot recent a la zona de l'avinguda Blasco Ibáñex, pròxima a la plaça d'Hondures
Imatge d'arxiu d'un botellot recent a la zona de l'avinguda de Blasco Ibáñez, pròxima a la plaça d'Hondures de València / À Punt NTC

Accions preventives, més presència policial i sancions més àgils contra persones i locals. Són les línies mestres del pla de xoc contra el botellot que l'Ajuntament de València vol començar aplicar ja mateix en els barris més afectats, començant per Benimaclet, on es pateix des de fa setmanes un repunt de les concentracions de joves en la via pública per a consumir alcohol fins a altes hores de la matinada.

La situació ha motivat una reunió d'urgència entre l'alcalde, Joan Ribó; el regidor de Seguretat Ciutadana, Arón Cano, i el cap de la Policia Local, José Vicente Herrera.

Ribó ha avançat que destinarà 30 dels 50 nous efectius que s'incorporen a la Policia Local a combatre el botellot, en paral·lel a la creació d'una comissió conjunta de la policia i Espai Públic per a agilitzar les multes, tant contra persones físiques com les jurídiques, per a castigar els incompliments dels locals; una mena "d'accelerador de sancions" en paraules del regidor Aarón Cano. El mateix grup de treball explorarà fórmules per a sancionar l'alumnat Erasmus a què el consistori atribueix una part del descontrol del problema, a fi que "les multes els arriben a casa", als seus països d'origen.

"Aquesta ciutat sabem que es diverteix, però també ha de saber deixar dormir", ha explicat Ribó, que anticipa que "l'aparell administratiu de l'Ajuntament treballarà amb la màxima agilitat perquè la sanció l'arribe prompte" a les persones que "alteren la convivència".

No obstant això, també ha posat l'accent en el treball preventiu que s'hi vol fer, també amb suport policial, per a evitar els botellots i dissuadir les concentracions de gent de matinada, entre altres mesures.

En aquest sentit, el regidor de Seguretat Ciutadana ha explicat que aplicarà a Benimaclet algunes de les actuacions que ja s'han desplegat amb èxit en altres zones, com el barri de la plaça d'Hondures, entre les quals hi ha l'ús de tanques o el reg dels espais de reunió.

En la trobada de seguretat també s'ha abordat el repunt del tràfic i consum de drogues als barris d'Orriols i la Malva-rosa. Ribó ha avançat que l'Ajuntament demanarà una reunió amb la delegació del govern per la intervenció de les forces de seguretat.

L'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Aarón Cano, atenen els mitjans
L'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Aarón Cano, atenen els mitjans / À Punt NTC

Les mesures arriben tard per al veïnat que pateix els botellots des de fa anys. "Les normatives d'ocupació de l'espai públic i del soroll deixen clar que no es pot fer soroll des de les deu de la nit fins a les huit del matí en el carrer, i això s'està incomplint sistemàticament. Es tracta d'aplicar-les, i la resta és fum", ha advertit a À Punt Xelo Frígols, la presidenta de l'Associació de Veïns de Ciutat Jardí, que comprén les zones d'oci de la plaça del Cedre i de part de Blasco Ibáñez.

Una via alternativa a les sancions és la sensibilització sobre el botellot. En aquesta línia d'acció s'emmarca la campanya "Respect" que han presentat aquest dimarts col·lectius empresarials de l'oci, socials i universitaris. Volen aplicar la mediació amb els joves perquè es puga disfrutar de l'oci respectant la ciutat i el veïnat.

Presentació de la campanya "Respect" per a mediar entre els joves i el veïnat de les zones d'oci
Presentació de la campanya "Respect" per a mediar entre els joves i el veïnat de les zones d'oci / À Punt NTC

També et pot interessar

stats