Una senadora del PP critica que es destinen 15 milions d’euros per a desenterrar “uns ossos”

Més tard, Muñoz ha assegurat que no volia riure's de les víctimes del franquisme.

Moment de la intervenció de la senadora Esther Muñoz
Moment de la intervenció de la senadora Esther Muñoz / Senat

La senadora del PP Esther Muñoz va criticar, aquest dimarts en el ple de la cambra alta, al Ministeri de Justícia, pels quinze milions d’euros destinats a la memòria històrica perquè “desenterren uns ossos”.

Les seues paraules han sigut rebudes amb una esbroncada des dels escons socialistes, i la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha titlat el seu comentari d’”absolutament indigne”. Més tard, Muñoz ha comparegut davant els periodistes per a matisar que es referia al projecte d’exhumar el cadàver de Franco i no “a la gent que està a les cunetes”.

“M’estava referint al fet que s’estan dedicant a desenterrar a Franco, que no li importa a ningú, en comptes de millorar els salaris i a la justícia, que és el que veritablement fa falta hui”, ha subratllat Muñoz, qui ha assenyalat que la bancada socialista “s’ha posat una mica nerviosa” per no entendre les seues paraules.

De fet, el portaveu del grup socialista, Ander Gil, ha considerat que la intervenció de Muñoz ha sigut “absolutament inacceptable” i “una falta de respecte a la memòria de tants milers d’espanyols que van donar la seua vida per defensar la democràcia i amb els quals aquesta democràcia té un deute”. En declaracions als periodistes als corredors del Senat, ha estimat que, si una senadora s’haguera referit amb paraules paregudes a Alemanya a les víctimes de l’Holocaust nazi, “el mínim que hauria hagut de fer és dimitir”.

La ministra de Justícia, en l’hemicicle, ha criticat també amb duresa el seu comentari, convençuda que Muñoz, “per joventut o per conviccions, no entendrà mai” el que és la memòria democràtica.

Diagnòstic de la justícia a Espanya

L’incident ha tingut lloc durant la sessió de control al govern, quan la senadora del PP ha demanat a la ministra un diagnòstic de la justícia a Espanya i ha criticat el projecte de pressupostos.

En concret, ha denunciat que es tinga previst convocar cent noves places per a jutges i fiscals i, encara que el ministeri ha assenyalat que es va tractar d’un error i que seran 500 places, li ha recordat que només va rectificar quan les associacions de jutges i fiscals li van dir que era un despropòsit.

On no hi ha hagut “error”, ha afegit, és en el pressupost per a les polítiques de memòria històrica: “15 milions d’euros destinats al fet que vostés desenterren uns ossos en lloc de millorar als jutges i fiscals”, ha recalcat.

La senadora es disculpa però no dimiteix

Aquest dimecres, Muñoz ha demanat disculpes a qui haja pogut ofendre amb les seues declaracions, ha assegurat que no volia riure's de les víctimes del franquisme i ha rebutjat dimitir per no haver-se expressat adequadament.

La senadora ha acudit al ple del Senat i ha vist que en la primera moció de l'ordre del dia els portaveus del PSOE, Units Podem i Compromís li han reclamat la seua renúncia per entendre que ahir havia "insultat" les víctimes del franquisme amb les seues paraules en la sessió de control.

"Assumisc la responsabilitat per no haver-me expressat bé", ha declarat en els corredors de la cambra alta. Ha insistit que en les seues polèmiques declaracions no va parlar de cunetes i que la seua intenció era demanar al govern que s'oblide de l'exhumació de Franco.

També et pot interessar

stats