Una moció de censura a Mariano Rajoy amb un resultat imprevisible

A dia de hui continuen les converses dels socialistes amb Ciutadans i els partits de l'anomenat "pacte Frankestein".

El PNB trasllada al govern del PP que no té decidit el seu vot davant de la moció de censura | Europa Press
El PNB trasllada al govern del PP que no té decidit el seu vot davant de la moció de censura | Europa Press

El president del Govern, Mariano Rajoy, eludeix qualsevol responsabilitat per Gürtel i s'enroca en l’argument que "el govern no ha sigut condemnat” per a descartar el fet de dimitir davant del ple del Congrés. Així mateix, Rajoy ha acusat el líder del PSOE d'usar la moció de censura d’una manera retorçuda i de "fer xantatge" a Ciutadans i als partits de l’anomenat "pacte Frankenstein", fent referència a la coincidència amb Podem juntament amb els independentistes i els nacionalistes.

La vespra del debat de la moció de censura presentada pel líder del PSOE, la sessió de control al Govern aquest dimecres és un primer assalt del debat de dijous i divendres, que se celebrarà al Congrés amb un resultat imprevisible. 

El PSOE té assegurats els vots del seu partit, els de Podem, els de Compromís i els de Nova Canàries. En total, 156. A dia de hui, li falten 20 vots i els socialistes continuen les conversacions per a sumar els suports necessaris.  

El PP tem ara que el PNB done suport a la moció del PSOE

El PNB ha traslladat al Govern i al PP que no té decidit el seu vot davant de la moció de censura que ha presentat el PSOE per a traure Mariano Rajoy del Palau de La Moncloa i que encara s'està pensant si donarà suport a Pedro Sánchez o s'abstindrà en la votació de divendres.

Els populars temen aquest dimecres, un dia abans que s’inicie el debat, el fet que l'executiu del PP no té cap garantia que els nacionalistes bascos -que fa una setmana van permetre amb els seus cinc escons que eixiren endavant a la cambra baixa els Pressupostos Generals de l'Estat- vagen a rebutjar la moció de censura.

Públicament, el PNB assegura que vol saber què dirà Sánchez, a qui emplacen a aclarir "com es mantindrà si accedeix al poder; quina és la seua opinió respecte de l'autogovern basc; el seu concepte sobre l'Estat o què pensa sobre Catalunya i què hi pensa fer", en paraules del seu portaveu parlamentari, Aitor Esteban.

El PDeCAT també ha anunciat que no decidirà fins que escolte Sánchez en el debat de la moció, i ERC s'inclina per donar suport a la moció de censura del PSOE. De fet, el diputat republicà Gabriel Rufián ha dit al Grup Socialista en la sessió de control que fer fora "lladres i carcellers" és "una obligació", no "una opció". I als passadissos, el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha avançat que el seu partit votarà el mateix que ERC, però no anticipen el sentit del vot.

Albert Rivera de Cs: "Jo no donaré suport a Sánchez"

Per la seua banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat que el seu grup donaria suport a la moció de censura socialista si la liderara un candidat "independent" pròxim al PSOE, com ara Nicolás Redondo, Ramón Jáuregui o Javier Solana, encara que els socialistes no s'han mostrat receptius a aquesta idea i han apuntat que el candidat és el líder de l'oposició. 

Poc ha tardat a contestar el socialista basc i històric dirigent de la UGT, Nicolás Redondo, qui ha declinat aquest dimecres l'oferta perquè no es considera "un home de consens" per a encapçalar la moció de censura, encara que aposta per les eleccions anticipades. Per la seua banda, l'exsecretari general del PSOE i comissari europeu, Joaquín Almunia, no ha donat la seua opinió sobre la proposta de Ciutadans al PSOE, però s'ha mostrat partidari de convocar eleccions com més prompte millor.

També et pot interessar

stats