Una dotzena d'ultres saboteja la presentació del llibre del senador Carles Mulet a Castelló de la Plana

Compromís denuncia la presència de membres de l'executiva del PP de Castelló de la Plana entre els avalotadors, que acabaren espentat el comissari d'una exposició sobre memòria històrica

Captura del timeline de la diputada Marisa Saavedra amb imatge d'alguns dels esvalotadors
Captura de la cronologia de la diputada Marisa Saavedra amb imatge d'alguns dels esvalotadors / À Punt NTC

Un grup d'ultres va intentar rebentar dijous la presentació del llibre del senador de Compromís Carles Mulet al Menador, l'espai cultural de Castelló de la Plana. Asseguts entre el públic, es van posar drets en el començament de l'acte amb xiulits i mostrant pancartes amb el rostre de Mulet i la regidora de Compromís Verònica Ruiz (que acompanyava el senador a la taula) amb el missatge "En les eleccions ho pagareu". Altres portaven fotografies de la creu franquista del Parc Ribalta, retirada fa poc per l'Ajuntament en compliment de la llei de memòria històrica.

Els avalotadors, una dotzena, van abandonar en un parell de minuts la sala entre crits de "lladres" i "on està la creu?". En l'eixida pel vestíbul de l'espai cultural, s'encararen a membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, que inauguraven l'exposició "Terra marcada" sobre l'exhumació de restes de persones represaliades pel franquisme, i acabaren espentant el comissari de la mostra, l'historiador Juan L. Porcar, segons ha denunciat la diputada d'Unides Podem Marisa Saavedra, que hi assistia. L'incident va obligar a mobilitzar una patrulla de la Policia Local.

Saavedra i Mulet han qualificat els agitadors directament de feixistes en les xarxes socials en què han explicat l'agressió. "La democràcia perilla, cal fermesa i determinació contra el feixisme", ha escrit Saavedra.

Membres del PP entre els sabotejadors

El senador de Compromís ha destacat la presència de membres del Partit Popular de Castelló de la Plana en el grup de sabotejadors, com Javier Torres que figura en la candidatura municipal de Begoña Carrasco i presideix la Plataforma en Defensa de la Creu del Ribalta; el secretari d'àrea d'Universitats en executiva Carlos Revert i Alejandro Sanz, de Noves Generacions de Castelló.

"Feia dies que patíem el boicot de l'acte per part d'Advocats Cristians, amb tuits contra mi o la Universitat Jaume I per a acollir la presentació i preveiem una cosa d'aquestes", ha explicat a À Punt Carles Mulet, que ha destacat que alguns dels avalotadors de la seua presentació estaven també en el grup que va escridassar l'equip municipal de l'Ajuntament durant la retirada de la Creu de Ribalta.

"Feia 40 anys que aquestes coses no passaven. No estan dins de cap estàndard democràtic. Espere una rectificació del PP", ha advertit Mulet, que no descarta l'acció jurídica.

"Són nostàlgics del franquisme i fa la sensació, que estan encoratjats. Estan volent acoquinar representats públics, com va passar quan retiraren la creu. S'està normalitzant i és un risc per a la democràcia", adverteix Saavedra, que denuncia una normalització de "conductes feixistes", de la qual assegura estar sent testimoni, també des del seu escó del Congrés.

En imatge, algunes dels avalotadors al vestíbul del Menador, després d'haver eixit del saló d'actes on Mulet presentava el llibre
En imatge, algunes dels avalotadors al vestíbul del Menador, després d'haver eixit del saló d'actes on Mulet presentava el llibre / Marisa Saavedra

També et pot interessar