Una discussió sobre la política de menors marca la sessió de control a Puig

El PP i els grups del Botànic s'embranquen en acusacions arran del cas d'una jove que patí abusos en un centre de la Generalitat.

Hemicicle de les Corts
Hemicicle de les Corts

Una bronca entre la bancada del PP i els grups del Botànic sobre la política de menors del Consell ha marcat aquest dijous la segona sessió de control de l'any al president de la Generalitat, Ximo Puig, a les Corts. També hi ha hagut anuncis rellevants sobre l'ampliació del port de València i el cas Erial, ja que el cap del Consell ha anunciat que l'Advocacia de la Generalitat es personarà en la causa judicial per a intentar recuperar els diners públics. 

Bonig (PP): “La legislatura està esgotada”

La primera a iniciar la sessió de control ha sigut la síndica del PP, Isabel Bonig, que ha criticat la falta de coordinació dels departaments amb llistes d’espera de sanitat “interminables”, “14 vegades més de cancel·lacions als trens de rodalia”, inversions a la costa “que no arriben” i sense avanços en el canvi del sistema de finançament. “Vosté no és un president esgotat, sinó caducat, la legislatura està esgotada”, ha dit Bonig. Puig li ha respost que mentre el 2019 el deute de la Generalitat amb els ajuntaments ascendia a 58 milions d’euros, en 2014, amb el PP, era de 207 milions, un 147% més. “Per tant, anem treballant i avançat i vosaltres a això de sempre i si segueixen així de 31 diputats a 19 i de 19 a ja veurem”.

Tensió pel cas de la menor abusada en un centre dependent de la Generalitat

El moment més tens s’ha viscut quan la diputada del PP María José Català ha preguntat a Puig si pensa que el seu govern ha actuat “responsablement” en el cas de la menor abusada en un centre dependent de la Generalitat, i els ha acusat de “posar-se al costat de l’abusador i no dels menors”. El conseller socialista Vicent Soler ha contestat: "Poques vegades he vist tanta misèria moral com quan es ficaven amb la vicepresidenta i ara contínua aquesta dreta per civilitzar que no té línia roja". 

A l’assumpte, també s’hi ha referit la síndica de Vox, Ana Vega, que després de considerar “un fracàs” les polítiques socials del Botànic, li ha preguntat a Puig quan “censurarà i donarà la cara” sobre quines mesures i conseqüències tindrà per a la vicepresidenta, Mónica Oltra, uns fets que per a la fiscalia són evidents: “En un tema tan aberrant com el presumpte encobriment d’abusos a menors per part de la Conselleria d’Igualtat i la seua màxima representant”, ha dit.

Cantó reclama “un colp en la taula del PSOE”

El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, li ha dit a Puig que el president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra ha tret uns compromisos de 8.000 milions d’euros del govern del president, Pedro Sánchez, i eliminar aforaments. “Els colpistes aconsegueixen un acord de 3.800 milions d’euros pel seu estatut, finançament autonòmic, i els valencians per a quan”. A més, ha afegit que els catalans aconsegueixen 3.700 milions més d’inversions pendents en rodalia: “Què passa ací amb la nostra rodalia i el corredor mediterrani?”. “Si li queda un poc de dignitat, pegue un colp en la taula del PSOE”, ha conclòs Cantó. Puig ha contestat hi havia un pressupost el 2019, “el millor dels últims decennis a la Comunitat Valenciana”, i ha acusat Ciutadans d’haver-hi votat en contra “perquè perjudicava altres comunitats”. “Nosaltres el que no volem és el dúmping fiscal de Madrid que vostés aplaudeixen", ha assenyalat.

Davó demana "uns preus justos" en el camp 

Naiara Davó, síndica de Podem, ha preguntat sobre les mesures que té previstes el Consell per a abordar la crisi per la qual travessa el camp. Ha exigit defensar “uns preus justos” que eviten diferències de fins al 1.000% entre el cost de venda en el camp i el supermercat. Puig s’ha sumat a la preocupació per la situació agrària, sobretot en un moment en què s’ha obert el debat de la nova Política Agrària Comuna (PAC). El president ha recordat que es troben desenvolupant la Llei d’estructures agràries, aprovada en la passada legislatura, i que busca, entre altres mesures, pal·liar els problemes estructurals derivats del minifundisme.

També et pot interessar

stats