Un dels jutges de la Gürtel i el jutge de les clàusules sòl formaran part del CGPJ

El senador popular per Castelló Manuel Altava deixa el seu escó i també s’incorpora com a vocal de l’òrgan de govern dels jutges.

Julio de Diego, Ángel Hurtado i José Ricardo de Prada, en el tribunal de la Gürtel
Julio de Diego, Ángel Hurtado i José Ricardo de Prada, en el tribunal de la Gürtel / Chema Moya (Efe)

José Ricardo de Prada, un dels jutges de la Gürtel, i José María Fernández Seijo, el jutge que va portar davant la justícia europea la Llei Hipotecària, José María Fernández Seijo, es troben en la llista de futurs vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pactats pel PP i el PSOE. 

El CGPJ estarà presidit durant els pròxims cinc anys pel magistrat conservador Manuel Marchena i comptarà amb una majoria de vocals de tall progressista, d'acord amb el pacte al qual han arribat el PP i el PSOE, i al qual s’ha sumat finalment a Podem. El mandat de l'actual òrgan de govern dels jutges, presidit per Carlos Lesmes, conclou el pròxim 4 de desembre.

El pacte entre PP i PSOE s'ha materialitzat en registrar ambdues forces en el Congrés i en el Senat una llista amb els noms dels huit candidats triats entre juristes de reconegut prestigi, però el pacte inclou també els dotze vocals d'extracció judicial, que eixiran del llistat de 51 jutges avalats per les associacions professionals o pels seus propis companys.

En el primer dels grups, la llista progressista inclou a De Prada; a Carmen Sáez Lara, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de Còrdova; Pilar Fernández Pérez, fiscal membre de la Unió Progressista de Fiscals; Luis Martín Contreras, lletrat de l'administració de justícia en el Suprem; i Bernardo Fernández, president del Consell Consultiu d'Astúries.

Un senador popular per Castelló, entre els vocals

Per la seua banda, els populars proposen José Miguel Castillo, advocat i exdiputat, i Rosa Rubio, membre de l'Associació de Fiscals i membre del Consell Fiscal; i el senador per Castelló Manuel Altava, magistrat i actualment president de la Comissió de Justícia del Senat. El seu substitut com a parlamentari en la cambra alta serà el president de Noves Generacions en la província de Castelló., Vicente Blay.

Encara que s'ha fet pública, fonts properes a la negociació apunten al fet que entre els dotze vocals d'extracció judicial, estaran, pel sector progressista, Fernández Seijo, Esther Erice, Victoria Rosell, els magistrats del Suprem Ángel Arozamena i José María del Riego, i l'expresidenta de l'Observatori de Violència Domèstica i de Gènere, Inmaculada Montalbán.

A proposta del PP entrarien en el Consell Gema Espinosa, exdirectora de l'Escola Judicial, esposa del jutge Pablo Llarena i candidata que més avals va aconseguir dels seus companys; i María Tardón, recentment triada magistrada de l'Audiència Nacional i avalada per l'associació Francisco de Vitoria.

També s'espera en aquest llistat al magistrat del Suprem José Antonio Montero; i al magistrat del jutjat d'instrucció número 4 de Fuenlabrada (Madrid) Alejandro Abascal, tots dos avalats per la majoritària Associació Professional de la Magistratura (APM).

Les associacions de jutges, molestes

Les associacions de jutges han mostrat el seu malestar en conéixer-se el pacte del PP i del PSOE entorn de Marchena abans fins i tot que els vocals siguen designats pel Parlament, quan la llei assenyala que són ells els encarregats de triar el pressent del CGPJ.

També et pot interessar

stats