Un empresari amic de Joan Carles I va pagar part de la lluna de mel de Felip VI i Letícia

Segons una informació publicada pel diari ‘The Telegraph’, el viatge va costar prop de mig milió de dòlars.

El rei Felipe VI i el rei emèrit Joan Carles I, en una imatge d'arxiu
El rei Felipe VI i el rei emèrit Joan Carles I, en una imatge d'arxiu / Paco Campos (Efe)

L’empresari català Josep Cusí, amic del rei emèrit Joan Carles I, va costejar 269.000 dels 467.000 dòlars que va costar el viatge de lluna de mel que els prínceps Felip i Letícia van realitzar el 2004 i els va portar per països com Jordània, Cambodja, la República de les Illes Fiji, Samoa, els Estats Units i Mèxic.

Segons ha publicat el diari britànic The Telegraph, els costos del viatge van anar a càrrec de Joan Carles I, encara que una part important, més del 50%, la va pagar l’empresa Navilot, propietat de Josep Cusí.

Cusí, de 86 anys, va ser company de Joan Carles I des de principis dels anys 70 i junts van guanyar regates internacionals. A més, l’empresari, a qui el mitjà britànic relaciona amb Jordi Pujol Ferrusola, també va comprar i vendre iots per al rei emèrit i el va acompanyar en caceres i viatges privats.

Hotels de luxe per 30.000 dòlars

Sota els pseudònims de senyor i senyora Smith, els actuals monarques van recórrer el món en un viatge on algunes despeses superen els 30.000 dòlars, com les cinc nits que van passar en un complex turístic de luxe en una illa privada de Fiji, on també s’han allotjat personalitats com Bill Gates, Pierce Brosnan o Nicole Kidman.

La parella, segons el diari britànic, va començar la lluna de mel el maig de 2004 i la va prorrogar fins a l’agost, sempre reservant hotels de luxe, com el Raffles hotel Le Royal de Cambodja o el Sheraton Denarau, en una altra illa de Fiji. La Casa del Rei no ha volgut fer declaracions a The Telegrah.

Compromís es planteja demanar una nova comissió d'investigació

Actualment, la Fiscalia del Tribunal Suprem investiga Joan Carles I per l’AVE a la Meca, després de ser acusat per la princesa Corinna el 2018 d’haver cobrat 80 milions d’euros de comissió per la licitació del tren a la ciutat santa de l’islam.

Dimarts passat Compromís va anunciar que es planteja demanar una nova comissió de investigació al Congrés relacionada amb les suposades comissions que va cobrar el rei emèrit després que el PSOE, el PP i Vox votaren en contra d’investigar-lo i tombaren les peticions presentades per Unides Podem, d’una banda i grups independentistes i nacionalistes, de l’altra.

L’actual rei Felip VI va retirar a Joan Carles l’assignació pública de 194.232 euros l’endemà de destapar-se que son pare és beneficiari d’una societat offshore creada el 2008 per a rebre una donació milionària de l’Aràbia Saudita.

El mes de març d'enguany, l’actual monarca va renunciar a l’herència que li correspondria per ser fill de Joan Carles I, tot i que el Codi Civil prohibeix expressament aquesta mesura.

També et pot interessar

stats