Un Dotze d’Octubre auster i marcat per la tensió política

Grups de persones, algunes amb banderes d’Espanya, han rebut amb xiulades l’arribada dels cotxes oficials dels ministres, i amb visques al rei.

Sánchez, Díaz Ayuso i Martínez-Almeida, aquest dilluns.
Sánchez, Díaz Ayuso i Martínez-Almeida, aquest dilluns. / Pool (Europa Press)

L’acte d’estat per a celebrar la festa del Dotze d’Octubre al Palau Reial de Madrid, que han presidit els reis, ha estat acompanyat aquest dilluns de continus visques al rei i xiulades i crits al govern espanyol per part de centenars de persones aplegades als voltants del recinte. L’acte d’enguany és més auster que en altres edicions, marcat pel coronavirus. El Dia de la Hispanitat ha perdut la gran desfilada militar pels carrers de Madrid, els vehicles i els avions militars. També la recepció al Palau Reial. Les limitacions pretenen evitar aglomeracions i contagis.

ha durat una mica menys d’una hora i ha consistit a hissar la bandera espanyola, un homenatge als qui van morir per Espanya, una imposició de condecoracions i una breu desfilada terrestre. A pesar de les limitacions, des de més d’una hora abans que començara la celebració oficial, han anat acudint als voltants del palau grups de persones, algunes d’elles amb banderes d’Espanya. Situades darrere de les tanques que formaven un perímetre de seguretat a l’entorn de l’edifici, han rebut amb xiulades l’arribada dels cotxes oficials en què arribaven els membres del govern. Els crits s’han tornat a escoltar també en acabar els actes oficials.

Al pati de l’Armeria del Palau Reial de Madrid s’han reunit tots els membres del govern espanyol amb les autoritats madrilenyes, les més altes autoritats de l’Estat i la cúpula de les Forces Armades. I, per primera vegada, hi han participat Pablo Iglesias i Alberto Garzón, com a vicepresident segon i ministre de Consum, respectivament. Fins ara, com a líders de Podem i d’Esquerra Unida, havien delegat la representació en dirigents dels seus partits. Entre els presidents autonòmics només faltaven els de Catalunya, el País Basc, les Illes Balears, Aragó i el de Múrcia, que ha decidit en les últimes hores no assistir-hi per haver tingut un contacte estret recentment amb un positiu en coronavirus.

Durant l’acte d’aquest matí hi ha hagut la primera trobada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, des que l’executiu decretara l’estat d’alarma a la regió divendres passat. Els dos han compartit rogle amb l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el cap de l’Estat Major de la Defensa (Jemad), el general Miguel Ángel Villarroya. També han tingut l’oportunitat de conversar el vicepresident segon, Pablo Iglesias, i el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, junt amb el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i la presidenta del Senat, Pilar Llop.

D’altra banda, centenars de cotxes han recorregut aquest dilluns el passeig de La Castellana de Madrid, convocats per Vox, per a protestar contra l’estat d’alarma que va decretar el govern de Pedro Sánchez a la capital i en huit municipis de la regió. La protesta no s’ha comunicat a la delegació del govern.

També et pot interessar

stats