Un cas de transfuguisme a la Font de la Figuera crea doctrina en el Tribunal Suprem

L'alt tribunal veta que els regidors trànsfugues puguen assumir nous càrrecs o retribucions.

Façana de l'ajuntament de la Font de la Figuera
Façana de l'ajuntament de la Font de la Figuera / Ajuntament de la Font de la Figuera.

Un cas de transfuguisme en l'Ajuntament de la Font de la Figuera (Costera) després de les eleccions municipals de 2015 ha obligat el Tribunal Suprem a dictar una sentència en què fixa els límits per als regidors trànsfugues. Estableix que no poden assumir càrrecs o retribucions que abans no ocupaven o percebien i que "impliquen millores personals, polítiques o econòmiques" després de deixar el seu partit.

L'alt tribunal interpreta en la resolució l'article 73.3.3r de la Llei reguladora de les bases del règim local, que estableix que els drets econòmics i polítics d'un regidor no adscrit no poden ser superiors als que li correspondrien si s'haguera quedat en el grup de procedència. Així, conclou que el pas a la condició de regidor no adscrit, per raó d'un supòsit de transfuguisme, "impedeix que s'assumisquen càrrecs o que perceben retribucions que abans no exercia o percebia i impliquen millores personals, polítiques o econòmiques", encara que exclou de la limitació "la incorporació a les comissions informatives".

Els magistrats consideren que en l'article esmentat ja es dedueix una intenció dissuasiva del transfuguisme, que implica una alteració o falsejament de la representació política, ja que suposa una actuació deslleial cap a la voluntat que la ciutadania va manifestar amb el vot.

La sentència entén que hi ha drets polítics o econòmics lligats a la condició de regidor i derivats del mandat representatiu que no poden negar-se ni limitar-se al regidor no adscrit, com ara la participació en plens amb veu i vot o l'exercici de funcions de control polític. Però també afirma que l'articulat de la llei del règim local dissuadeix que el pas a la condició de no adscrit, a través de transfuguisme, supose un increment o millora de l'estatus.

L'origen, un cas a la Font de la Figuera

La sala contenciosa administrativa ha decidit amb la resolució publicada aquest dimarts el cas d'una regidora de Ciutadans en l'Ajuntament de la Font de la Figuera. Després de les eleccions municipals de 2015 va abandonar el partit i va passar a ser no adscrita per a, posteriorment, ocupar nous càrrecs en el govern municipal, encapçalat per Compromís: primera tinent d'alcalde, regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Sanitat i Trànsit, entre d'altres.

El cap de llista del PP va recórrer contra els nomenaments i un jutjat local li va donar raó anul·lant-los per considerar provat que foren una compensació per trencar la disciplina de partit. La decisió la va confirmar el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). L'Ajuntament va recórrer al Suprem, que ara veta que els regidors trànsfugues milloren la projecció política com a recompensa per eixir-se'n del partit.

També et pot interessar

stats