Un any de la sentència que va canviar el cicle polític espanyol

Les condemnes pel cas Gürtel precipitaren la moció de censura que va portar Pedro Sánchez al govern.

Francisco Correa (esquerra) i Luis Bárcenas (segona filera), asseguts en la banqueta dels acusats a l'Audiència Nacional
Francisco Correa (esquerra) i Luis Bárcenas (segona filera), asseguts en la banqueta dels acusats a l'Audiència Nacional / Pool

Tal dia com hui el 2018, l'Audiència Nacional va fer pública la sentència del juí que abordava la primera època del cas Gürtel. La condemna al Partit Popular per haver-se lucrat amb la xarxa, i l'acreditació de la comptabilitat B del partit van canviar el cicle polític espanyol. 

La sentència, de 1.687 fulls, afirmava que hi existia "un autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional" mitjançant mecanismes que manipulaven la contractació pública central, autonòmica i local. El tribunal va condemnar 29 acusats per un total de 351 anys i un mes de presó. Entre ells, hi havia el cap de la trama, Francisco Correa, condemnat a 51 anys i 11 mesos;  Pablo Crespo, a 37 i mig; i l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, a 33 anys i 4 mesos de presó i a pagar una multa de 44 milions d'euros.

Però el tribunal va anar més enllà i va sentenciar que el Partit Popular va ser partícip a títol lucratiu durant els primers anys d'activitat de la trama. Amb la resolució, es convertia en el primer partit polític en democràcia condemnat per corrupció a Espanya.

De Gürtel a Sánchez en huit dies

Eixe mateix 24 de maig de 2018, com a reacció a la sentència de l'Audiència Nacional, es va obrir un procés vertiginós que faria canviar el govern. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, anunciava la possibilitat de presentar una moció de censura al president de l'executiu espanyol, el popular Mariano Rajoy, que durant el juí va dir que no tenia constància i va dir que els papers de Bárcenas eren "absolutament falsos". 

L'endemà la direcció del PSOE registrava en el Congrés la moció de censura contra Mariano Rajoy, la quarta que arribava a la cambra baixa en 40 anys de democràcia i la primera a tindre èxit. Una setmana més tard, amb els vots a favor dels diputats socialistes i amb el suport d'Units Podem, d'ERC, del PDeCAT, del PNB, de Compromís, d'EH Bildu i de Nova Canàries la moció prosperava. Va tombar l'executiu de Rajoy i Pedro Sánchez va arribar a La Moncloa.

Gürtel un any després 

Contra la sentència de Gürtel han recorregut davant el Suprem els condemnats, inclòs el PP, que pretén que s'anul·le i es dicte una absolutòria. En defecte d'això, demana que es repetisca el juí per un tribunal "sense aparença de parcialitat".

Des que es dictara la sentència de la peça central de la trama, l'Audiència ha jutjat la relativa a les adjudicacions irregulars d'Aena (encara pendent de sentència), però queden per resoldre altres sis, la més rellevant és la referida a la comptabilitat paral·lela del PP reflectida en els papers de Bárcenas. 

També et pot interessar

stats