Turull i Rull demanen empara al Tribunal Constitucional

La finalitat del recurs presentat pels diputats és paralitzar la suspensió com a diputats.

Jordi Turull a la seua eixida del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Jordi Turull a la seua eixida del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya / Efe
10 d'octubre 2018 - 19:04

Els diputats de JxCat Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez han presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) en el qual demanen que paralitze la seua suspensió com a diputats, cautelarment, i argumenten que la figura del substitut no està prevista per cap reglament. També demanen al Constitucional que, mentre decideix sobre el seu recurs, dicte una mesura cautelar per a deixar sense efecte la decisió del Tribunal Suprem de suspendre els diputats del Parlament de Catalunya processats per rebel·lió.

Turull, Rull i Sànchez, així com l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, van renunciar ahir a ser substituïts per altres diputats mentre dure la seua suspensió, fet que ha deixat sense majoria les formacions independentistes de la cambra catalana. El recurs presentat pels diputats afirma que la seua suspensió pot tindre uns “gravíssims efectes” sobre les majories del Parlament i sostenen que la solució del Suprem que els polítics suspesos siguen substituïts per uns altres del seu grup suposa una “clara invasió” de les competències de la cambra.

A més, s'adverteix que la “invasiva resolució” del Suprem pot significar, “un evident risc de modificació de les majories existents” en la cambra catalana, de manera que l'ostenten els qui “no la van obtindre en les urnes el passat 21 de desembre”. Segons la defensa, amb la “qüestionable decisió judicial s'està atorgant la majoria parlamentària a aquells partits que no la van guanyar legítimament, a més de  soscavar les bases del sistema democràtic a Catalunya”. El recurs insisteix que les “vies intermèdies” que suggereix el Suprem a la mesa del Parlament “no semblen estar previstes en el reglament de la cambra catalana”. La defensa sol·licita al Constitucional que, en cas que la seua petició es rebutge, plantege una qüestió prejudicial perquè el Tribunal de Justícia de la Unió Europea determine la “compatibilitat” de l'article de la Llei d'enjudiciament criminal que preveu la suspensió dels processaments per rebel·lió amb la Carta Europea de Drets Fonamentals i les directives comunitàries.

L'escrit addueix, a més, que la finalitat de l'article pel qual es fonamenta la suspensió dels diputats “no va ser una altra que combatre el fenomen terrorista”, per la qual cosa qualifica de “desproporcionada” la seua aplicació. En aqueix sentit, l'advocat nega l'ús de la violència en el procés i insisteix que “el que en cap cas es pot acceptar és que els recurrents empraren en la seua activitat instruments que pogueren meréixer la consideració de mètodes similars als terroristes”. Fa tres setmanes, Junqueras i Romeva van presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional contra la seua suspensió, que es va acordar admetre a tràmit divendres passat.

També et pot interessar

stats