Turull nega que es gastaren fons públics per al referèndum

L'exconseller assegura que "no és cap anormalitat intentar per la via pacífica" fer allò amb el que es va comprometre amb els catalans.

L'exconseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya Jordi Turull, en la quarta sessió del juí
L'exconseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya Jordi Turull, en la quarta sessió del juí / Efe

L'exconseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya Jordi Turull ha negat a les preguntes del fiscal Jaime Moreno que es gastaren fons públics per al referèndum "No es va gastar ni un euro en el referèndum des que era conseller", ha respost. Turull s'ha referit així en la quarta sessió del juí del procés que se celebra en el Tribunal Suprem, acusat d'un delicte de rebel·lió pel qual s'enfronta a 16 anys de presó.

Sobre la llei de pressupostos aprovada el 28 de març, Turull afirma que hi havia una partida pressupostària per a "processos electorals" i no per a l'1-O. Després hi havia una disposició addicional "en què s'expressava el compromís polític per a fer el referèndum", ha afegit.

Jordi Turull ha defés que entenien que la llei del referèndum aprovada pel Parlament tenia un encaix amb la legalitat."Quan signem el decret no ho fem conscients que fem una il·legalitat", ha apuntat. Així, ha dit que va firmar el decret de convocatòria del referèndum "per compromís amb els ciutadans de Catalunya" i que no tenia cap notificació del Tribunal Constitucional en aquell moment. L'exconseller català ha lamentat que "per fer una cosa que no mereix crítica penal", fa un any que està en la presó. "Després diran que no ens persegueixen per les nostres idees", ha criticat.

"Els ciutadans de Catalunya no són ovelles ni són gent militaritzada" 

D'altra banda, Turull ha carregat contra "expressions" sentides de la fiscalia que són "una autèntica falta de respecte" perquè "els ciutadans de Catalunya no són ovelles ni són gent militaritzada". En la seua opinió, "es parla de la gent amb un sentit que és desconéixer absolutament el moviment independentista, que va de baix cap amunt i hi ha partits polítics i entitats que volen recollir aqueix sentiment i donar-li eixida política, pacífica i democràtica, com no pot ser d'una altra manera". L'exconseller català ha remarcat que "la gent a Catalunya, siga o no siga independentista, té criteri".

Així, Turull ha respost a les preguntes del fiscal Javier Moreno que "no és cap anormalitat intentar per la via pacífica i democràtica" fer allò amb el que s'havien compromés amb els ciutadans de Catalunya. L'exconseller ha defés davant la fiscalia que l'única concertació que es va produir a Catalunya és la que va reunir prop de 4.000 associacions i entitats catalanes per a aconseguir un referèndum d'independència pactat amb el govern.

Turull: "Es va intentar fins a l'últim minut que el referèndum fora pactat" 

També ha desmentit que el juny de 2016 s'apostara per la via unilateral. "Es va intentar fins a l'últim minut que el referèndum fora pactat", ha indicat. "El parlament i el govern sempre van buscar insistentment el diàleg i l'acord, fins a l'aplicació del 155", ha prosseguit Turull.

A la pregunta de la fiscalia de si es pretenia augmentar la conflictivitat gradualment, tal com apareix en el document EnfoCATs, Turull ha sigut taxatiu: "Els fets ho desmenteixen".

Després de Turull començarà l'interrogatori de l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, que també s'enfronta a 16 anys de presó i que comparteix la mateixa defensa que Oriol Junqueras, la qual cosa fa preveure que contestarà només les preguntes el seu advocat, seguint la línia de defensa del líder d'ERC. 

També et pot interessar

stats