El TSJCV inadmet les denúncies i querelles contra Puig i Barceló per la gestió de la pandèmia

Així ho ha anunciat aquest dimecres l'alt tribunal valencià en un comunicat oficial.

Ximo Puig, en una imatge d'arxiu
Ximo Puig, en una imatge d'arxiu

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha acordat la inadmissió de les denúncies i querelles presentades contra el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, per la gestió de la pandèmia de Covid-19, perquè no aprecia indicis de delicte en les seues actuacions.

L'alt tribunal valencià ha adoptat aquesta decisió en dues actuacions, en el marc dels dos procediments en els quals s'havien acumulat aquestes accions penals, segons ha explicat un comunicat.

El primer dels procediments està relacionat amb la celebració de la manifestació del Dia Internacional de la Dona el passat 8 de març i diversos actes fallers, festius i culturals previs a la declaració de l'estat d'alarma. El segon se centra en la falta de mesures de protecció per als professionals sanitaris.

En tots dos casos, la sala aplica el criteri establit pel Tribunal Suprem en el seu acte del passat 18 de desembre respecte de les denúncies i querelles interposades contra membres del Govern d'Espanya.

Així, en la primera de les causes, derivada de tres denúncies i querelles per l'autorització d'actes multitudinaris abans de la declaració de l'estat d'alarma, l'acte del TSJCV, que arxiva les actuacions, assenyala que els fets atribuïts a les persones aforades "resulten insuficients, presentant un alt grau de generalitat" i manquen "de la necessària concreció per a la integració en els tipus penals" denunciats.

La segona de les actuacions, dictada en la causa on s'acumulen dues querelles -una del sindicat CESM i una altra de la vídua d'un metge mort per Covid- i l'exposició raonada d'un jutjat de Castelló per la falta d'equips de protecció per als sanitaris, estableix igualment l'absència d'indicis de delicte que permeten incoar un procediment penal contra la consellera de Sanitat.

En aquest cas, els magistrats admeten que la narració de la querella interposada per l'esposa del facultatiu mort "sense dubte esglaia", encara que no determina "les conductes presumptament delictives que s'atribueixen a la persona aforada".

També et pot interessar

stats