El TSJCV anul·la les tarifes de la ITV aprovades pel Consell

Considera que el propòsit de les noves tarifes era incomplir una sentència de 2017.

El TSJCV anul·la les tarifes de la ITV aprovades pel Consell
El TSJCV anul·la les tarifes de la ITV aprovades pel Consell

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha anul·lat les tarifes aplicables a la prestació del servei públic d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) en matèria de contaminants i contaminació sonora aprovades pel Consell al maig de 2019. Considera que el propòsit de les noves tarifes era incomplir una sentència de 2017.

La sala contenciosa administrativa ha estimat l'incident d'execució de sentència plantejat per Applus Iteuve Technology SL i altres empreses, que van sol·licitar la nul·litat de l'acord del Consell.

Applus Iteuve Technology SL considerava que l'actualització de les tarifes era una actuació dirigida a eludir el compliment de la sentència 523/2017 de 30 de maig de 2017. Aquesta va estimar parcialment un recurs d'aquesta concessionària contra l'acord del Consell del 28 de març de 2014 i va anul·lar l'acord impugnat en el punt referit a la reducció de la tarifa sonora i de contaminants.

Segons les empreses concessionàries, el 10 de maig de 2019 el Consell va aprovar unes noves tarifes de la ITV amb la voluntat de convertir en paper banyat la sentència de 2017 i per això van sol·licitar la nul·litat en la part de l'acord que va anul·lar la sentència.

El TSJCV no veu cap motiu que justifique una baixada de tarifes com l'aprovada per l'administració, i afig que, si té alguna incidència el Reial decret 920/2017 de 23 d'octubre que regula la ITV, seria "per a augmentar les tarifes, de cap manera per a disminuir-les".

A més, interpreta que ha existit la finalitat d'eludir el compliment de la sentència i que l'administració va ser conscient durant un any que estaven aplicant unes tarifes que eren contràries a dret, quan no existia dificultat per a canvar-les, només la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

L’acte afig que la Generalitat ha conformat unes tarifes que són "pràcticament idèntiques" a les anul·lades, i que l'objectiu era que no quedaren sense efecte les antigues fins a tindre "les noves aparentment justificades".

L'anul·lació de les tarifes ha comptat amb un vot particular desfavorable del magistrat Fernando Nieto, que creu que els demandants no han aportat proves pericials de les quals es derive la voluntat del Consell que ells indiquen.

Perjuí econòmic de 80 milions per a les concessionàries

L'Associació d'Entitats Concessionàries de la Comunitat Valenciana per a la ITV (Aecova), ha dit que el nou quadre tarifari reduïa un 6% les tarifes respecte a les establides en l'acord de 2014, amb una baixada del cost del servei per al 62,29% dels vehicles.

Les concessionàries ja van presentar amb anterioritat una sol·licitud de reclamació patrimonial davant l'administració per entendre que el canvi en les tarifes els havia generat un perjuí econòmic de 80 milions durant els cinc anys que havien passat des de 2014.

Fonts de la conselleria asseguren que la sentència no ha entrat oficialment. Per tant, en quant siga notificada, rebuda i analitzada pels serveis jurídics, la conselleria es pronunciarà.

També et pot interessar

stats