El TSJ de Navarra ix en defensa del jutge de La Manada

Pedro Sánchez ha demanat al ministre de Justícia que aclarisca l'acusació contra el magistrat o que estiga "callat".

El ministre de Justícia, Rafael Català, a Còrdova
El ministre de Justícia, Rafael Català, a Còrdova / Rafa Alcaide (EFE)

El president del Tribunal Superior de Justícia de Navarra, Joaquín Galve, ha assegurat que el ministre de Justícia va cometre un "atac directe a la independència del poder judicial". Per aquest motiu ha tornat a demanar la seua "immediata dimissió", com han fet la resta de jutges i magistrats.

Galve ha afirmat que el jutge discrepant, Ricardo Javier González, és "una persona absolutament normal, bon jutge", i ha assegurat desconéixer si té algun problema que li impedisca exercir com a magistrat.

Ahir el ministre Català va dir que "tots saben" que aquest magistrat té "algun problema singular" i que el Consell General del Poder Judicial "hauria d'haver actuat de manera preventiva" contra ell. Una posició que va tindre el suport de la portaveu del PSOE en el Congrés, l'exmagistrada Margarita Robles, i el secretari d'Organització del partit, José Luis Ábalos.

Així i tot, hui, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha desmarcat de les paraules del ministre. "Jo no ho diria així", ha corregit quan li han preguntat pel "suport" dels socialistes a Català, i ha dit que el PSOE "no entrarà en disquisicions sobre l'actuació personal d'un magistrat".

Sánchez ha assenyalat que ha de ser el CGPJ el qui ho faça i ha retret al ministre que les seues declaracions no estiguen "ajudant a centrar el debat on realment ha d'estar centrat, que és en una sentència que no arreplega l'esperit i els valors d'una societat que va canviar el 8 de març". "Demanem al ministre de Justícia que aclarisca a què es refereix i, si no, val més estar callat", ha dit Sánchez abans de participar en la manifestació de l'1 de Maig.

En la mateixa línia, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha dit que comprén que els ciutadans protesten per una resolució judicial però que els polítics han de mantindre "cautela". Per a Villegas, les declaracions de Català "no són adequades", a pesar de reconéixer que la sentència és difícilment assumible "sobretot per aquells que tenim filles".

En Podem, el secretari general, Pablo Iglesias, ha demanat que no posen el focus en el jutge que va emetre el vot particular, sinó en la sentència. "Crec que és fonamental no apartar el focus de l'element fonamental. Nosaltres no entrarem en cap canvi de focus", ha insistit.

A més dels partits polítics, també altres col·lectius s'han pronunciat sobre la sentència. El Sindicat d'Estudiants ha fet una crida als joves a mobilitzar-se fent suport a la vaga convocada el 10 de maig en instituts i universitats, i acudint a les concentracions que tindran lloc en diverses ciutats del país.

També et pot interessar

stats