Trump i el papa, entre els mediadors triats per Torra per a poder celebrar un referèndum

El president català va enviar una carta a Pedro Sánchez amb una còpia a les dues personalitats per a sol·licitar-ne la intervenció en el conflicte.

Quim Torra, en una foto d'arxiu al Parlament de Catalunya
Quim Torra, en una foto d'arxiu al Parlament de Catalunya / Quique García (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va enviar una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb còpia a Donald Trump i al papa, en què els sol·licitava que intervingueren perquè puga celebrar-se un referèndum d’autodeterminació a Catalunya.

Segons El Periódico, Torra va enviar la missiva a Sánchez el passat 26 de setembre per a explorar la via de la negociació amb el govern central i la mediació internacional. En aquesta, no s’esmentava cap ultimàtum de l’independentisme per a continuar donant suport a l’executiu socialista, com havia fet el dimarts 2 d’octubre.

La carta, escrita en anglés, està dirigida al president Sánchez, amb còpia al president dels Estats Units, al papa Francesc, als governs de la Unió Europea i als presidents de la Xina, Ucraïna i Kosovo.

En la carta, Torra demana a Sánchez que autoritze al govern català a obrir una mediació ‘‘sense precondicions’’, ja que, segons ell, la bretxa que separa ambdues posicions ‘‘no és infranquejable’’.

Així mateix, assegura que la part catalana ‘‘no se centra a aconseguir la independència immediata’’, sinó a garantir el respecte a la voluntat dels catalans ‘‘a través d’un referèndum legal, vinculant i just, en què ambdues parts es comprometen a acatar el resultat’’.

El president català assegura que cada vegada ‘‘serà més difícil avançar’’ si es manté la presó dels líders independentistes. Per això, proposa a Sánchez, com a mostra de bona voluntat, que la fiscalia retire els càrrecs o alce les objeccions perquè isquen en llibertat a l’espera de judici.

‘‘A condició que els nou (líders a la presó o fugits a l’estranger) hagen sigut posats en llibertat, el bàndol català està llest per a explorar totes les opcions possibles amb Madrid’’, conclou.

La carta acaba amb la demanda ‘‘d’una transició acordada pel bé de tots’’.

També et pot interessar

stats