El tripartit posa en valor la capacitat d'acord mentre l'oposició el critica per ajornar la investidura

El discurs de Ximo Puig genera reaccions contraposades en els nous blocs de dreta i esquerra de les Corts.

VÍDEO | El tripartit posa en valor la capacitat d\'acord mentre l\'oposició el critica per ajornar la investidura

El discurs d’investidura de l’únic candidat a la presidència, el socialista Ximo Puig, ha despertat reaccions dispars entre els escons de les Corts . Mentre que els partits del nou Botànic ha coincidit a rebaixar les discrepàncies polítiques que han retardat l'acord fins a l'últim minut, l'oposició ha criticat rotundament el fet d'ajornar el ple d'investidura a demà “per fer-se la foto”.

 Bonig desacredita la suspensió “unilateral” del ple i desconfia del pacte “de les butaques”

Contundent ha sigut la reacció de la síndica dels populars, Isabel Bonig, sobre el debat a les Corts. “Total i absolut rebuig a allò que acabem d'assistir”, ha iniciat la seua intervenció. Bonig ha desacreditat la suspensió “unilateral” del ple d’investidura “per a fer-se la foto” i ha evidenciat la seua  desconfiança davant els grups que conformen el Botànic. “Acabem d'assistir a la claudicació i l’ús de les institucions valencianes al servei de tres partits que són tres regnes de taifes”, ha expressat, a més de criticar un discurs “buit, sense compromisos i allunyat de la realitat", ha dit. 

Cantó: "És una vergonya que esperem 24 hores per a debatre i votar perquè el tripartit es faça una foto"

El síndic de Ciutadans, Toni Cantó ha qualificat de "vergonyós" que la votació de la investidura es retarde fins dijous. "És una vergonya que esperem 24 hores per a debatre i votar només perquè el tripartit es faça una foto d'ací a unes hores", ha lamentat, després de criticar com s'ha portat avant l'acord, "aquest mercadeig de conselleries i agències".

Cantó ha dit que el discurs de Puig "és la marmota del govern de Botànic", ja que és el mateix de fa 4 anys. Segons el líder taronja, "ens hem perdut de les agències que es crearan, com si això fora la solució als problemes". També ha criticat que Puig ha parlat de barracons, de llistes d'espera, de dependència. Al respecte, ha incidit: "No sé com els valencians se’l creuran si tots aquests problemes segueixen sense solucionar-se".

Ferri: "Ens hem sabut escoltar i hem trobat una solució"

Per la seua banda, el síndic de Compromís Fran Ferri ha destacat l'emergència climàtica i el feminisme com a eixos vertebradors del pròxim govern del Botànic, que "cuidarà els valencians i les valencianes vinguen d'on vinguen i estimen com estimen". En aquest sentit ha contraposat les polítiques que vol desenvolupar el nou Consell amb les de les coalicions de dretes que s'estan formant en autonomies com Madrid. "PP i Cs estan blanquejant l'extrema dreta i ací s'està conformant un govern de progrés que millorarà la vida de les persones", ha dit. El síndic ha advertit que aquesta extrema dreta "vol retallar drets de les persones" i restringir-los només per a un model de famílies que margina la diversitat. 

Ferri ha rebaixat el to de les tensions que han posposat l'acord entre les parts fins a minuts abans de la investidura i ha destacat que "malgrat que ningú està en el punt que volíem, tots estem contents amb el resultat. Ens hem sabut escoltar i hem trobat una solució", ha explicat.  Segons el síndic de Compromís les negociacions han sigut "dures en el temps però no en el tracte". "Me’n vaig amb molts amics i amigues", ha dit. 

Vox: "Els grups de l'esquerra són els principals generadors de discriminació"

La síndica de Vox, Ana Vega, ha confirmat que la formació no donarà suport a la investidura de Ximo Puig. Vega ha criticat la política lingüística en temes educatius que ha anunciat el candidat a la presidència de la Generalitat i ha acusat l'esquerra de "donar lliçons quan són ells els principals generadors de discriminació". En aquest sentit també ha explicitat la distància sideral de la formació respecte del pacte valencià contra la violència masclista. La visió de la formació, segons Vega, és que "la violència és la mateixa vinga de qui vinga i s'aplica a qui s'aplique" sense necessitat de cap discriminació positiva en favor de les dones. 

Dalmau: "Unides Podem estarà en el Consell amb plena capacitat de gestió"

El síndic d'Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, s'ha mostrat satisfet per haver arribat a un pacte de progrés que permetrà que el govern del Botànic continue portant endavant un acord que marcarà "l'inici del govern més important de la història política de la Comunitat Valenciana". 

Dalmau ha destacat el fet que Unides Podem estarà "dins" del govern de progrés i "amb plena capacitat de gestió" i ha destacat la importància que per a la formació suposarà gestionar una "vicepresidència verda", que segons Dalmau revela la importància de l'eix ecològic en el nou Consell.  

El síndic ha marcat diferències amb l'anterior etapa del Botànic, i assegura que el nou acord "desbordarà" les polítiques de l'anterior Consell perquè aspira a ser més transformador.  

Pérez Garijo: "el discurs d'investidura arreplega tot el que s'ha treballat en l'acord"

La seua companya en la coalició, la representat d'Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, ha explicat que la formació s'han sentit "molt reconeguda en el discurs de Ximo Puig" que ha arreplegat "tot el que el que els partits han treballat en l'acord".  

Puig compara la dificultat de les negociacions amb els acords a Brussel·les

Després de 55 minuts de discurs, Puig s’ha acostat a la sala de premsa per a respondre a les preguntes dels periodistes: “jo no tinc res més a dir”, ha bromejat. Sobre la demora a l’hora de definir el nou govern del Botànic, Puig ha argumentat que les negociacions d’aquestes característiques són complexes, “però hi ha bona voluntat i hi haurà bon resultat”. “Tots els acords en Brussel·les s’acaben a les tantes de la matinada”, ha continuat, a més d’emfatitzar que el fet que els calendaris es canvien “forma part de la normalitat democràtica”. “Preferisc que tarde un poc més i que siga més sòlid”, ha afegit sobre el que considera “un únic govern”. 

Manolo Mata, síndic del PSPV, ha destacat que Ximo Puig ha fet "un gran discurs que connecta el passat immediat en un futur il·lusionat". Per això, creu que no hi haurà problemes demà en la investidura i "tenim quatre anys per a seguir treballant pel poble valencià".

També et pot interessar

stats