El Tribunal Suprem obri juí oral als polítics independentistes en presó

Els magistrats avalen el tancament de la investigació de Llarena i inicia el procediment contra 18 líders.

S'obri judici oral contra els 18 polítics independentistes processats, entre ells, Oriol Junqueras, actualment en presó | EUROPA PRESS
S'obri judici oral contra els 18 polítics independentistes processats, entre ells, Oriol Junqueras, actualment en presó | EUROPA PRESS

El Tribunal Suprem confirma el tancament de la investigació de l’1-O, dictat pel jutge Pablo Llarena, i obri el juí oral als 18 polítics independentistes processats, entre els quals hi ha l’exvicepresident Oriol Junqueras, nou exconsellers i l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. A més, la resolució del Suprem confirma l'arxiu de la causa per a l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, l'exdirigent del PDeCAT, Marta Pascal, i l'expresidenta de l'Associació de Municipis Independentistes, Neus Lloveras. 

L'obertura de juí oral afecta l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya i president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras; l’expresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez; el líder d' Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; els exconsellers Jordi Turull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Raül Romeva i Josep Rull, i l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

També seran jutjats els exconsellers Meritxell Borràs, Carles Mundó, Santi Vila, processats per desobediència i malversació, així com Mireia Boya, presidenta del grup parlamentari de la CUP en aquell moment, i els qui eren membres de la mesa del Parlament de Catalunya, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet, imputats per desobediència. Aquest procediment exclou Carles Puigdemont, Marta Rovira i la resta de persones imputades que no estan a l'Estat espanyol. Sobre aquestes persones es van cursar diverses euroordes que van ser o bé retirades o bé rebutjades per la justícia. A més, la defensa de Jordi Cuixart, acusat de rebel·lió, ha demanat al Tribunal Suprem l'expulsió de Vox de l'acusació popular al·legant que "l'extrema dreta fa un ús fraudulent de l'acusació popular per a fer propaganda electoral, mentre que l'acusació popular ha de servir perquè la ciutadania participe de l'administració de justícia".

En dues actuacions, la sala penal de l’alt tribunal rebutja, per unanimitat, vora 300 al·legacions i peticions de pràctica de nova prova, plantejades per les defenses contra el tancament de la instrucció. Llarena les va acordar al juliol i, ara, les deixa per a la vista oral amb la finalitat d’evitar dilacions indegudes. 

S’obri, així, la fase de juí oral, per la qual cosa la sala ho trasllada a la fiscalia, a l’Advocacia General de l’Estat i a Vox perquè en un termini de cinc dies formulen els escrits d’acusació.

Torra avisa: si la sentència és condemnatòria, hi haurà resposta condundent

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha qualificat d'"infàmia" la decisió del Tribunal Suprem d'enviar a juí els líders polítics processats i ha advertit que "es jutjarà a més de 2,3 milions de catalans". Ha avisat que si hi ha una sentència condemnatòria, la resposta serà contundent.

Torra també ha afirmat que tot el procés judicial "ha sigut una farsa organitzada per tots els poders de l'Estat espanyol per a culpabilitzar uns polítics".  Torra ha recordat, a més, que "el govern de Catalunya mai acceptarà una sentència que no siga la lliure absolució", i ha advertit que "els catalans i les catalanes s'enfrontaran a les resolucions judicials amb la força i la determinació que ja es va demostrar l'1 i el 3 d'octubre". 

Esquerra Republicana qualifica de "vergonya d'Estat" l'obertura de juí

El portaveu d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià ha qualificat l'obertura de juí oral contra els polítics independentistes "de vergonya d'Estat". Sabrià ha afirmat que "és un pas més que confirma que en cap cas hi ha separació de poders en l'Estat", en relació a les declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en què afirmava que els escrits de qualificació estarien llestos el 2 de novembre, els terminis que s'han confirmat amb el posterior anunci del Tribunal Suprem. Respecte de la qualificació de les penes, el portaveu d'Esquerra Republicana ha afirmat que esperen "que els juís i els escrits siguen duríssims i absolutament injustos", i ha afegit que "aquests juís no haurien de celebrar-se perquè considerem que no s'ha comés cap delicte". 

També et pot interessar

stats