El Tribunal Constitucional estudia si admet a tràmit el recurs del PSC pel veto d'Iceta

Hui es constitueix el Senat i el Partit Socialista proposarà Manuel Cruz, també del PSC, per a ocupar-hi la presidència.

Els independentistes van tombar la designació d'Iceta com a senador
Els independentistes van tombar la designació d'Iceta com a senador

El Tribunal Constitucional (TC) estudiarà aquest dimarts si admet a tràmit el recurs del PSC en què demana empara després del veto dels grups independentistes en el Parlament a la designació de Miquel Iceta com a senador, que va frustrar la intenció del PSOE de convertir-lo en president de la cambra alta.

La decisió del TC coincideix amb el ple de constitució del Senat, en què finalment el Partit Socialista proposarà Manuel Cruz, també del PSC, per a ocupar-hi la presidència. La sala segona del tribunal de garanties constitucionals era l'encarregada d'estudiar el recurs dels socialistes catalans, però la rellevància de la qüestió en va suposar la inclusió en l'orde del dia del ple. Es tracta d'una qüestió de forma en què el TC decidirà si admet a tràmit el recurs d'empara i, si escau, si adopta les mesures cautelars "urgents" que va sol·licitar el PSC, que demanava la nul·litat de la votació en què es va tombar la designació d'Iceta.

El grup PSC-Units va al·legar una violació del dret que "els tràmits parlamentaris s'ajusten a allò establit pel reglament" en la votació del Parlament de Catalunya. Segons va assenyalar Iceta, el reglament del Parlament de Catalunya estableix que, quan un senador autonòmic ha de ser reemplaçat, la persona substituta l'ha d'elegir el mateix grup que genera la vacant, en aquest cas PSC-Units. Per aquest motiu, els socialistes consideren que s'hauria d'excloure l'opció "no" en la votació.

També et pot interessar

stats