El Tribunal Constitucional avala íntegrament la llei Zerolo

Rebutja el recurs de Vox, que sosté que l'obligació d’aplicar la perspectiva de gènere és un plantejament purament ideològic

Imatge d'arxiu del Tribunal Constitucional
Imatge d'arxiu del Tribunal Constitucional / Arxiu

El ple del Tribunal Constitucional ha avalat íntegrament este dimecres per majoria la llei per a la igualtat de tracte i no discriminació, coneguda com a llei Zerolo. Fonts jurídiques han informat que el tribunal de garanties ha rebutjat el recurs d'inconstitucionalitat presentat per Vox amb els set vots del bloc progressista enfront dels quatre en contra del bloc conservador.

La formació d’ultradreta sostenia que l'obligació que estableix la llei de tindre en compte la perspectiva de gènere en les polítiques contra la discriminació és un plantejament purament ideològic, contrari a la neutralitat amb la qual ha d'actuar l'administració. Però la sentència rebutja esta idea, recordant que la llei s'emmarca en la progressiva implantació de la perspectiva de gènere com a enfocament metodològic i criteri interpretatiu orientat a promoure la igualtat entre dones i homes.

Sobre este tema, el tribunal vol deixar clar, com ja va fer en dos sentències de l’any en analitzar altres lleis que també acullen esta perspectiva, que amb ella “no s'imposa cap orientació ideològica, sinó que, per contra, es promou l'avanç en el respecte als valors constitucionals”.

El recurs també impugnava els preceptes que impedeixen discriminar per qualsevol raó en la contractació de treballadors i en l'accés a la compra o lloguer d'habitatge, perquè entenien que introduïen una limitació absoluta a la llibertat de contractació i d'empresa. No obstant això, la resolució explica que els particulars també estan obligats a respectar els drets fonamentals i que la mateixa llei admet aquelles diferències de tracte que obeïsquen a criteris raonables i objectius i perseguisquen de manera proporcionada un objectiu legítim.

Vox carregava també contra la tipificació com a infracció lleu de les conductes que incórreguen en irregularitats formals per la falta d’observança del que es preveu per ser massa oberta i inconcreta. Però la sentència subratlla que l'expressió “irregularitats formals” al·ludeix a incompliments d'obligacions com ara informar i col·laborar amb l'autoritat independent per a la igualtat de tracte i la no discriminació i oferir informació salarial desglossada per part d'empreses de més de 250 treballadors.

També et pot interessar

stats