El Tribunal de Comptes jutja Artur Mas i membres del seu govern per les despeses de la consulta del 9N

El juí serà un any després d'imposar el tribunal una fiança per a garantir que es reintegren els diners gastats.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, en una imatge d'arxiu
L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Tribunal de Comptes jutjarà des d'aquest dimecres l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i membres del seu govern, per les despeses que va generar a l'erari la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya. El tribunal dirimirà si el 9 de novembre de 2014 (9N) van incórrer en algun tipus de responsabilitat comptable per l'ocupació d'aquests fons.

Demà s'asseuran en la banqueta Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega, l'exconseller de la Presidència Francesc Homs i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau. A tots ja els van enjudiciar per l'organització del 9N, si bé Homs és l'únic que ha complit la condemna, dictada pel Suprem donada la seua condició d'aforat. Els altres estan pendents que la resolució siga ferma.

Amb ells, seran jutjats per la seua responsabilitat comptable l'exassessor del president Mas, Jordi Vilajoana, i l'exdirector general de Difusió de la Generalitat i actual responsable de Mitjans, Ignasi Genovés; també l'exdirectora de Serveis de Governació, Josefina Valls, el sotsdirector de Serveis de Governació, Lluís Bertran, el director del DOGC, Jaume Domingo, i la directora de Serveis de la Presidència, Teresa Prohias.

Embargaments per a pagar la fiança

El juí serà un any després d'imposar el Tribunal de Comptes una fiança de 5.251.948 euros per a garantir que es reintegren els diners gastats en aquesta consulta, declarada il·legal. Uns fons que havien de pagar de manera subsidiària els investigats i que, com no es van pagar dins del termini, van confiscar en embargaments de béns immobles als afectats.

Per a calcular la quantitat que va suposar la celebració del 9N, El Tribunal de Comptes va dividir el cost en diversos blocs i va concloure que Artur Mas figurava en tots. Entre altres, s'especifiquen el registre de pàgina web institucional, la fabricació de material per a emprar-lo en la votació i la campanya publicitària.

També et pot interessar

stats