El Tribunal de Comptes condemna a pagar 20 milions als responsables d’Emarsa

Considera que van actuar amb dol i sense diligència en la gestió de l’empresa encarregada de la depuradora de Pinedo.

D'esquerra a dreta, Esteban Cuesta, Ignacio Bernácer, Enrique Crespo i José Juan Morenilla
D'esquerra a dreta, Esteban Cuesta, Ignacio Bernácer, Enrique Crespo i José Juan Morenilla / Efe

El Tribunal de Comptes ha condemnat els responsables del saqueig de la depuradora de Pinedo a pagar 20 milions d’euros. Estan acusats de generar un forat multimilionari per irregularitats en l’empresa pública entre 2005 i 2010. Es tracta de l’exgerent Esteban Cuesta, l’exdirector financer Enrique Arnal, l’expresident d’Emarsa i exvicepresident de la Diputació de València Enrique Crespo, l’exgerent José Juan Morenilla i l’antic director d’explotació Ignacio Bernácer. 

Així figura en la resolució dictada pel tribunal, en què s’estimen les demandes presentades per l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics, l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals, entre d’altres. El tribunal considera provat que van dissenyar un sistema per al saqueig de diners públics destinats a la depuració d’aigües i que se’ls van repartir entre les 24 persones ja condemnades per l’Audiència de València el juny passat.  Així mateix, creu que van actuar amb mala fe i amb ‘‘una manifesta absència de la mínima diligència exigible’’ al gestor públic. 

Precisament aquest divendres, l’Audiència Nacional va suspendre el juí de la peça 9 del cas Emarsa que havia de jutjar el considerat com a cervell financer de la trama, l’empresari Jorge Ignacio Roca, que s’enfrontava a cinc anys de presó per blanqueig de capitals. 

Valoració "altament positiva" del denunciant

En declaracions a À Punt Notícies, l'alcalde d'Albal, Ramón Marí, una de les persones que va denunciar al Tribunal de Comptes el possible frau, ha fet un "valoració altament positiva" d'aquesta resolució, ja que després d'anys d'investigació es retornaran "el que han furtat a l'erari públic".

També et pot interessar

stats