El tribunal del cas Màster absol Cristina Cifuentes del delicte de falsedat documental

L'Audiència de Madrid condemna les altres dues processades, però considera que l'expresidenta madrilenya no va jugar cap paper en la falsificació de l'acta.

L'expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes, després de conèixer la sentència del cas Màster
L'expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes, després de conèixer la sentència del cas Màster / J.J. Guillén (Efe)

L'Audiència Provincial de Madrid ha absolt l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, en el cas Màster, segons han informat fonts de la seua defensa. L'exdirigent estava acusada d'induir la falsificació de l'acta del treball que va presentar per a finalitzar els estudis del curs de postgrau realitzat el 2012 en la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid. Acompanyada pel fill, Cifuentes ha acudit aquest dilluns a la seu judicial per a conéixer la sentència, que s’ha notificat a les 12:00 hores als advocats de les parts i a les persones acusades en la causa.

El tribunal madrileny considera que l'expresidenta autonòmica no va jugar cap paper en l'elaboració de l'acta falsa sobre el treball de final de màster, el document amb què va intentar justificar davant l'opinió pública que sí que havia cursat els estudis. Condemna, en canvi, les altres dues processades per falsedat: l'exassessora de la Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid i funcionària de la universitat María Teresa Feito i la professora de la institució Cecilia Rosado. Els ha imposat penes de tres anys i un any i sis mesos de presó, respectivament.

El judici pel cas Màster va quedar vist per a sentència el passat 5 de febrer, després de cinc sessions en què van declarar la tres processades i, com a testimonis, nombrosos responsables de la universitat, professors, alumnat i l'exconseller madrileny d'Educació Rafael Van Grieken.

La Fiscalia, que acusava l'exlíder madrilenya d'un delicte de falsedat documental, va sol·licitar una condemna tres anys i tres mesos de presó en considerar acreditat que va induir a falsificar el document que ha centrat el procediment judicial. La fiscal Pilar Santos va defendre que la popular era “l'única, la primera i l'última beneficiària” d'eixa falsificació.

També va demanar la mateixa pena per a Feito i 21 mesos per a Rosado, integrant del tribunal que suposadament va examinar Cifuentes. De manera subsidiària, reclamava per a aquesta última que s'apreciaren els atenuants de confessió i por insuperable per les pressions que hauria rebut del director de l'Institut de Dret Públic, Enrique Álvarez Conde, que va morir l'abril de 2019. Rosado, de fet, va reconéixer en el juí haver falsejat l'acta a instàncies de “pressions” de Conde i Feito.

Durant la seua declaració davant el tribunal, Cifuentes va afirmar que va cursar el màster sense anar a classe, sense realitzar exàmens i que va lliurar el 2 de juliol de 2012 el treball de fi de màster sense exposar-lo davant el tribunal, com també van fer altres alumnes. “Vaig actuar de bona fe”, va afirmar en relació amb l'acta que va mostrar als mitjans el dia que va esclatar la polèmica, el 21 de març de 2018. Segons el seu testimoni, desconeixia que tenia signatures falsificades, fet del qual va responsabilitzar la mateixa universitat.

L'expresidenta madrilenya va dimitir el 25 d'abril de 2019 després que a l'escàndol pel seu màster se sumara la difusió d'un vídeo en què apareixia, suposadament, robant unes cremes en un supermercat.

L'advocat defensor de Cifuentes, José Antonio Choclán, va reclamar l'absolució de la seua clienta i va defendre al final de la vista que l'acusació de la fiscal era “purament selectiva” i “arbitrària” en no ser “objectiva”. Segons va argumentar, anava “en contra dels mateixos actes de la Fiscalia en la instrucció i dels tribunals de justícia”. Choclán al·ludia a les “irregularitats” detectades en una peça separada en “tots els alumnes investigats”, un fet que va quedar patent en la vista oral i que en la instrucció es va arxivar. “Tot es va cuinar en la universitat”, va manifestar.

També et pot interessar

stats