Tres jutges del Tribunal Constitucional mantenen que la presó preventiva de Junqueras va vulnerar els seus drets polítics

Consideren que s’havien d’haver avaluat altres mesures de control “menys lesives”.

L’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras, en una imatge d’arxiu
L’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras, en una imatge d’arxiu / Marta Fernández Jara (Europa Press)

Tres magistrats discrepen de l’última sentència del Tribunal Constitucional per la causa del procés, la qual avala mantindre la presó preventiva de l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya Oriol Junqueras. En la votació particular, tres dels dotze jutges han mantingut que aquesta mesura anul·la els seus drets polítics i consideren que s’havien d’haver avaluat altres mesures de control “menys lesives”.

Juan Antonio Xiol, María Luisa Balaguer i Fernando Valdés, de tall progressista, han assenyalat que la decisió del jutge Pablo Llarena de mantindre a la presó el líder d’Esquerra Republicana de Catalunya va vulnerar el seu dret a exercir les seues funcions representatives, en concret el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants. “Pot dir-se, doncs, que el dret de representació política del recurrent es veia anul·lat”, han sostingut els magistrats, per als qui “el dret controvertit (...) afecta l’estructura del sistema democràtic”.

En contra dels seus nou companys del ple, han estimat que era “necessari” valorar si era possible adoptar mesures alternatives, “respectant el principi de proporcionalitat respecte a la necessitat de salvaguardar les finalitats del procés penal”.

També et pot interessar

stats