Trenta anys des de la primera mort documentada d’un migrant a l’estret de Gibraltar

Des que hi ha registre, almenys 6.714 persones han mort intentat arribar a Europa.

Panoràmica del penyal de Gibraltar
Panoràmica del penyal de Gibraltar / Europa Press

Aquest dijous es compleixen trenta anys de la primera mort documentada d'una persona migrant a l'estret de Gibraltar. Va ser l'any 1988 quan va arribar a la platja gaditana de Los Lances el primer cos d'un migrant que tractava d'aconseguir arribar a la costa espanyola.

Des d’aquella data, almenys 6.714 persones han mort a l'estret intentant arribar a Espanya, segons han calculat les organitzacions Andalucía Acoge i la Fundación porCausa, que han elaborat un document en què recorren la política migratòria durant els últims trenta anys.

L'1 de novembre del 1988 un fort temporal va causar el naufragi d'una barca marroquina amb 23 ocupants, que va deixar un mort, 18 desapareguts i quatre detinguts. El mort va ser un jove marroquí de Nador de 23 anys que havia pagat 35.000 pessetes d'aquella època (equivalents a 210 euros) per a poder travessar l'estret i arribar a Europa amb la finalitat de trobar-hi faena. D’aquesta manera, aquella va ser la primera barca de migrants documentada.

Espanya era llavors un país de trànsit, ja que l'objectiu d'aquestes persones era arribar a França o Itàlia i la manera d'accedir era jugar-se la vida en embarcacions "fràgils i insegures", segons destaquen les organitzacions.

Rèc

ord de pasteres el 2018

Des de l'Associació Pro Drets Humans d'Andalusia (APDHA) remarquen que només el 2018 hi ha constància de la mort de 239 persones i de la desaparició de 279, 518 en total. Els experts de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) calculen que per cada persona que s'ha comprovat que ha mort, n'hi ha dues més de qui que no s'ha tingut notícia.

Des d'aquell 1 de novembre del 1988, segons l’APDHA, s’ha fet "poc" per a impedir que aquestes morts es continuen produint i i s’ha fet molt per a fer de "la repressió, el tancament i les expulsions, l'única política de gestió dels fluxos migratoris".

També et pot interessar

stats