Trapero defén la seua gestió en les protestes davant de la Conselleria d'Economia el 20S

L'exmajor dels Mossos d'Esquadra accepta declarar al Tribunal Suprem, a pesar d'estar processat per rebel·lió en l'Audiència Nacional.

L'exmajor dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha acceptat testificar en el Tribunal Suprem aquest dijous
L'exmajor dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha acceptat testificar en el Tribunal Suprem aquest dijous / Efe

L'exmajor dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha acceptat testificar en el Tribunal Suprem aquest dijous, en la dissetena jornada del juí a la cúpula del procés, malgrat que està pendent jutjar-lo per rebel·lió a l'Audiència Nacional per la suposada passivitat de la policia autonòmica l'1-O, per a qui la fiscalia demana 11 anys de presó.

Trapero, destituït en virtut de l'article 155 de la Constitució, s'ha erigit en un dels principals protagonistes del juí, pel seu paper clau tant en l'escorcoll de la Conselleria d'Economia el 20S com pel dispositiu policial per a impedir el referèndum de l'1-O. Durant el juí, alts càrrecs del Ministeri de l'Interior i comandaments de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil l'acusen de ser el principal culpable que l'operatiu dels Mossos fora una "estafa".

A les preguntes de l'advocat Javier Ortega Smith, Trapero ha defensat la seua gestió en les protestes davant de la Conselleria d'Economia i ha confirmat que durant el 20 de setembre de 2017 es va implicar personalment. Segons ha dit, van plantejar "un dispositiu segur" perquè la secretària judicial isquera de la seu d'Economia. L'exmajor dels Mossos ha detallat que hi havia prop de 300 membres d'orde públic al voltant del departament d'Economia en el 20-S i que "l'organització de dos corredors", un format per voluntaris i un altre per agents de la Brigada Mòbil, "no eren incompatibles".

L'eixida de la secretària judicial pel terrat la van fer així per "estalviar temps"

A la pregunta de si existia risc real i si va ser per això que va plantejar una eixida per la teulada de l'edifici, Trapero ha respost que, si plantegen l'eixida de la secretària judicial amb un cordó policial, és perquè consideren que "és segura" i que el motiu pel qual s'ofereix l'altra eixida no és perquè consideraren que la del cordó policial fora insegura. "Volíem estalviar-nos el temps d'organitzar el cordó una altra vegada. Per això organitzem l'eixida pel terrat", ha afegit.

A més del paper dels Mossos durant el 20S i l'1-O, és determinant conéixer la versió de Trapero sobre tres reunions clau: les que va convocar el 26 i el 28 de setembre per a emplaçar l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, perquè desistira de continuar avant amb el referèndum pel risc per a la seguretat, i la de la Junta de Seguretat, on els membres del Govern el van veure alineat amb l'expresident català.

També et pot interessar

stats