Tots els grups menys el PP conclouen que Ciegsa es va crear per a "eludir controls"

El popular Juan José Zaplana ha recalcat que en les conclusions, després de tres anys, "no han pogut demostrar il·legalitats".

Comissió de Ciegsa a les Corts, en una imatge d'arxiu
Comissió de Ciegsa a les Corts, en una imatge d'arxiu / Corts

La comissió no permanent que investiga les activitats de l'empresa pública Ciegsa ha aprovat aquest dijous, amb el vot en contra del PP, el dictamen que conclou que es va dissenyar "per a eludir el control" administratiu i va derivar en unes despeses addicionals de 486 milions d'euros.

L'informe ha comptat amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans en entendre que la companyia està basada en "mentides i fal·làcies". Els portaveus de Podem i Ciutadans han plantejat a més una esmena per a aclarir que quan citen com a cooperadors als directius Joan Vergara, Elena Bosque i Carlos Roqués es refereixen a "les responsabilitats polítiques descrites".

L'informe responsabilitza tots els consellers d'Educació des de 2001 a 2013 –i cita especialment la responsabilitat política d'Alejandro Font de Mora– i que l'etapa "més negra" va ser sota la direcció de Máximo Caturla com a secretari autonòmic. També acusen les obres d'"elevadíssimes i injustificables", un "sobredimensionament" de la plantilla i es demana a la Generalitat que facilite els mecanismes per a realitzar "una completa auditoria" que quantifique els perjudicis causats per Ciegsa. A partir d'aquest dictamen, s'obri un termini de cinc dies per a presentar vots particulars abans que siga portat al Ple.

El portaveu socialista Alfred Boix ha ressaltat que es tracta d'un dictamen "seriós i rigorós" i que han obviat "moltes coses que sabem, com ara desviacions o comisions, però que no les podem escriure" perquè estan sent investigades judicialment. Un exemple són els informes de l'UCO, els quals sostenen que Ciegsa "es va utilitzar per a finançar al PP a la Comunitat".

Boix ha assenyalat que tot va sorgir de les confessions de Marcos Benavent –l'autoproclamat "ionqui dels diners"– i que després va ser el secretari general del PPCV Ricardo Costa, qui ha admés davant la justícia "que hi havia comissions en Ciegsa". "Es va fer per a construir col·legis i es va acabar fent negocis", ha recriminat.

Per contra, el portaveu del PP Juan José Zaplana ha recalcat que en les conclusions, després de tres anys, "no han pogut demostrar il·legalitats". També ha lamentat que aquesta comissió ha estat plena d'"irregularitats" des de la seua constitució.

També et pot interessar

stats