Tots els grups parlamentaris, excepte Vox, declaren l’emergència feminista

Les Corts tramiten la declaració a través d’una proposició no de llei, per a sortejar el veto de Vox.

La diputada Cristina Cabedo ha desplegat una pancantar amb el nom de les 52 dones víctimes de la violència masclista
La diputada Cristina Cabedo ha desplegat una pancantar amb el nom de les 52 dones víctimes de la violència masclista / Corts

Les Corts han declarat aquest dijous l’“emergència feminista” a la Comunitat Valenciana amb el suport de tots els grups parlamentaris, excepte Vox, i a través d’una proposició no de llei. Aquesta declaració, que parteix del manifest de la Plataforma Feminista d’Alacant, havia de ser una declaració institucional de rebuig a la violència masclista coincidint amb el passat 25 de novembre, però finalment s’ha convertit en una proposició no de llei perquè Vox va vetar-ne la declaració.

Amb la declaració de l’“emergència feminista”, les Corts mostren el seu compromís amb la lluita feminista i demanen al Consell que continue treballant en la implementació del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i garantisca els recursos per a deplegar-lo.

Per part del Botànic, la socialista Rosa Mustafá ha reivindicat que aquest dijous era el dia de “combatre” la realitat de milers de dones que viuen atemorides i ha citat xifres com l’augment de les violacions un 23% el 2018. Des de Compromís, Mònica Àlvaro ha posat el focus sobre les dones “silenciades i anònimes, les que reben hòsties pel que alguns descerebrats diuen violència intrafamiliar” i ha recordat que cada sis hores es produeix una violació a Espanya.

Mezquita: "La violència de gènere no té a veure amb la ideologia"

Pel que fa al PP i Ciutadans, han coincidit amb els grups del Botànic i han lamentat que Vox no se sumara a la declaració per a mostrar la unitat de tot el Parlament. La popular Luisa Mezquita ha afirmat que la lluita contra la violència de gènere no té a veure amb la ideologia, “encara que alguns s’obstinen a patrimonialitzar-la i uns altres a negar-la”.

També ha lamentat el rebuig de Vox a la declaració institucional, la representant de Ciutadans, María Quiles, qui ha assenyalat que les 52 dones assassinades podrien ser les “filles i germanes” dels qui es trobaven a l’hemicicle.

Des de Vox, Llanos Massó ha criticat que la iniciativa no s’haja debatut abans de la votació i ha justificat el seu rebuig afirmant que “la imatge de víctima fa un flac favor a les dones” o que “no existeix una naturalesa perversa o manipuladora en els homes”.

També et pot interessar

stats