Totes les centrals nuclears i tèrmiques d'Espanya tancaran abans de 2030

El secretari d'estat d'Energia confirma l'anunci de no prorrogar la vida de les explotacions que al juliol va avançar la ministra de Transició Ecològica.

El secretari d'estat d'Energia, José Domínguez
El secretari d'estat d'Energia, José Domínguez / Europa Press

El govern espanyol no preveu allargar la vida útil de cap de les centrals nuclears d'Espanya més enllà del límit de 40 anys per al qual van ser dissenyades. Una decisió que conduirà al tancament progressiu dels set reactors espanyols el 2028, quan es compleix el termini màxim de funcionament del més jove, a la central de Trillo, a Guadalajara. 

La decisió, que va anunciar el passat 11 de juliol la ministra de Transició Ecològica, Teresa Rivera, l'ha confirmada aquest dijous el secretari d'estat d'Energia, José Domínguez, en una trobada amb representants del sector gasista. 

Domínguez ha assegurat que el govern espanyol no preveu cap possibilitat de pròrroga, però sí "un procés de tancament escalonat" supervisat pel Consell de Seguretat Nuclear i negociat entre tots els actors. 

Els desmantellament del parc nuclear "ens portarà probablement més enllà de 2030, però no arribarem a 2040. Abans de 2030 haurem tancat", ha afirmat el secretari d'estat d'Energia.

Les centrals nuclears tancaran entre 2020 i 2030

José Domínguez també ha confirmat el tancament de nou de les catorze centrals tèrmiques d'Espanya després de no haver fet les inversions en desnitrificació i desulfurització a què obligava la Unió Europea per a permetre'n la continuïtat. 

A més, preveu que les cinc centrals restants no allargaran la vida útil més enllà del 2030 "d'una manera natural, i no perquè les tanquem". Es tracta de les centrals d'As Pontes (la Corunya) i Litoral (Almeria), que gestiona Endesa; Los Barrios (Cadis); de Viesgo (Cantàbria); i la d'Aboño i Soto de Ribera, a Astúries, que són propietat d'EDP Espanya.

També et pot interessar

stats