Torrent desconfia que el judici als líders sobinaristes catalans siga just i reclama una “solució democràtica”

El president del parlament de Catalunya reclama una “solució democràtica" en una declaració institucional en vespres de la vista oral.

El president del parlament català (dreta) llig la declaració institucional acompanyat pel president de la Generalitat
El president del parlament català (dreta) llig la declaració institucional acompanyat pel president de la Generalitat / Quique Garcia (Efe)

El president del parlament de Catalunya, Roger Torrent, desconfia que l’imminent judici als líders sobiranistes catalans en el Suprem siga just, donades les “múltiples irregularitats i vulneracions de drets” que segons el seu parer l’han precedit. Així ho ha manifestat en la declaració institucional que ha llegit aquest dijous, amb motiu de l’inici del procés, en companyia del president de la Generalitat, Quim Torra, de diversos membres del Consell, i de diputats de JxCat, ERC, Catalunya en Comú i la CUP.

Considera Torrent que des d’abans de l’1 d’octubre de 2017 i fins ara, s’han “censurat publicacions, s’han prohibit manifestacions, s’han intervingut comunicacions, s’han bloquejat recursos d’empara al Tribunal Constitucional, s’ha fragmentat la causa judicial i destituït i empresonat un govern triat democràticament”.

Una solució democràtica al conflicte polític

I davant aquesta situació, que considera “d’excepcionalitat”, reclama el govern central “una solució democràtica al conflicte polític”, ja que “la repressió no posarà fi a la voluntat immensament majoritària” dels catalans d’exercir l’autodeterminació.

El president del Parlament de Catalunya ha manifestat la voluntat de resoldre les tensions per la via política i ha advertit que “les idees no es poden empresonar”, en referència als líders sobiranistes imputats, als quals ha qualificat de “persones de pau” a les quals atribueix “el suport del 80% del poble” català.

Mai haurien de permetre els demòcrates “que es criminalitze la dissidència política” ha explicat Torrent que, parafrasejant al fórmula de Martin Niemöller –habitualment atribuïda per error a Bertol Bretch– ha alertat que després dels independentistes pot ser el torn de seure a la banqueta dels acusats per a “les feministes, els antifeixistes, els ecologistes o els sindicalistes”.

També et pot interessar

stats