Torra trastoca l’agenda del govern català i convoca una declaració institucional al migdia

La inesperada intervenció obliga a ajornar a la vesprada la reunió prevista de l’executiu autonòmic enmig de la crisi entre els socis.

Torra, en una imatge d'arxiu
Torra, en una imatge d'arxiu

El president de Catalunya, Quim Torra, ha fet un gir en l’agenda del govern autonòmic i ha convocat per sorpresa una declaració institucional des del Palau de la Generalitat per a les 12:00 del migdia. La inesperada intervenció, que es va anunciar a última hora de la nit de dimarts, ha obligat a ajornar a les tres de la vesprada la reunió que l’executiu català tenia prevista per a les 9:30 hores d’aquest dimecres. 

Així, el vicepresident del govern autonòmic, Pere Aragonès, d’Esquerra Republicana, ha vist alterats els seus plans perquè l’executiu aprovara el projecte de pressupostos de la Generalitat per a 2020 a primera hora del matí i lliurar-los al president del parlament de Catalunya, Roger Torrent, a les 11:45 hores. 

De fet, els mateixos socis de govern de Junts per Catalunya desconeixien el canvi d’agenda fins l’últim moment. La modificació arriba en plena crisi entre els socis per discrepàncies sobre la retirada de l’escó de Torra i que s’ha anunciat després que el president català haja consultat en les últimes 24 hores a càrrecs del seu partit. Des de Junts per Catalunya també hi ha visions molt diferents sobre com respondre a la decisió de Torrent, avalada per Esquerra Republicana, de deixar en suspensió el vot de Torra en el Parlament de Catalunya després de l’ordre de la Junta Electoral Central de retirar-li l’acta de diputat. 

En JxCat hi ha hagut debat intern entre partidaris de fer fora del govern Català a Esquerra Republicana i continuar governant en solitari fins que s’aproven els pressupostos, els que es decanten per simplement remodelar l’executiu amb alguns relleus, o els qui reclamen una convocatòria electoral anticipada.  

A hores d’ara hi ha moltes especulacions sobre el que dirà Torra aquest dimecres. Es descarta la convocatòria d’eleccions, i de fet es manté la reunió del govern per a les 15:00 hores, amb l’aprovació dels pressupostos en l’ordre del dia. Tampoc es preveu la remodelació de l’executiu, ni deixar fora els representants d’Esquerra Republicana. La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha assegurat que el president català farà un "anunci" que no serà "intranscendent", però no ha volgut donar-ne més detalls. Ha afegit, a més, que dilluns "alguna cosa es va trencar" amb Esquerra Republicana.

La compareixença té lloc 24 hores després que es coneguera que dijous que ve, 6 de febrer, se celebrarà a Barcelona la reunió de Torra amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Tot i no tindre escó en el parlament, des de Moncloa consideren Quim Torra com a interlocutor vàlid, segons la ministra portaveu María Jesús Montero.

També et pot interessar

stats