Torra subsitueix el llaç groc del Palau de la Generalitat de Catalunya per un blanc

La Junta Electoral Central demana a la delegació del govern un nou informe per a analitzar la legalitat dels nous llaços.

VÍDEO | Torra subsitueix el llaç groc del Palau de la Generalitat de Catalunya per un blanc

El govern català ha retirat el llaç groc de la façana del Palau de la Generalitat catalana i l'ha substituït per una pancarta amb un llaç blanc que demana la llibertat dels polítics empresonats. El canvi s'ha produït passades les 10 del matí, només set hores abans que es reunira la Junta Electoral Central (JEC) que havia de decidir les mesures que s'adoptarien respecte a la negativa de Quim Torra de retirar aquests símbols. 

A més, el president català ha afegit una altra pancarta en una de les finestres del Palau on demana "llibertat d'expressió". En algunes conselleries també s'estan substituint els llaços grocs per pancartes amb llaços blancs amb una franja roja. 

Aquesta matinada dos treballadors municipals de neteja ja havien llevat els llaços lligats a les tanques que protegeixen la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, a la mateixa plaça Sant Jaume, però poc després un activista n'ha posat de nous.

El president de la Generalitat de Catalunya va anunciar ahir dimecres que seguiria "les recomanacions"  del síndic de greuges, que li ha demanat que retire aquests símbols. Torra va desatendre la setmana passada el primer termini de 48 hores que li havia donat la JEC per a llevar aquests símbols perquè són contraris a la neutralitat que s'exigeix als poders públics en període electoral. Aquest dimarts tampoc va atendre l'ultimàtum extra de 24 hores que se li havia donat. 

Cs portarà a la Junta Electoral la nova pancarta

El portaveu de Cs al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, ja ha anunciat que el seu partit portarà a la Junta Electoral Central la nova pancarta que ha col·locat el govern català a la façana de la Generalitat i que substitueix la del llaç groc. Cs vol saber qui l'ha confeccionada i amb quins diners s'ha pagat.

Precisament, la Junta Electoral ha demanat a la delegació del govern a Catalunya que presente abans de les quatre de la vesprada d'aquest dijous un nou informe sobre el grau de compliment per part de la Generalitat de l'orde de retirada de llaços grocs i banderes estelades dels edificis que depenen del govern català. El document haurà de concretar si s’han substituït per altres elements.

La Junta Electoral té previst reunir-se a partir de les cinc per a prendre una decisió davant la negativa de Torra a acceptar l'orde de retirar aquests símbols d'edificis públics a Catalunya. Aquest incompliment del president català pot derivar en l'obertura d'un procediment administratiu, amb possibilitat d'una multa que va de 300 a 3.000 euros, i fins i tot en una investigació judicial si el cas es remet a la fiscalia si s’hi aprecia un delicte de desobediència.

SCC i Advocats per la Constitució denuncien Torra davant la fiscalia 

Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució han denunciat davant la fiscalia de Barcelona el cap de govern català per no haver retirat llaços grocs i estelades dels edificis públics, tal com li ha exigit la Junta Electoral, i demanen "la neutralitat als espais públics a Catalunya".

També et pot interessar

stats