Torra i Puigdemont demanen a Rajoy que inicie "un diàleg sense condicions"

El rei Felip VI firma el nomenament del nou president de Catalunya que prendrà possessió del càrrec en un termini màxim de 5 dies.

Quim Torra ha viatjat a Berlín per a reunir-se amb Carles Puigdemont
Quim Torra ha viatjat a Berlín per a reunir-se amb Carles Puigdemont / Hayoung Jeon (EFE)

Quim Torra i Carles Puigdemont han instat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a fixar dia i hora per a iniciar un diàleg sense condicions prèvies. Tot i això, li demanen que suspenga l'article 155 i el control de les finances catalanes. L'endemà d'haver estat investit president, Torra ha viatjat a Berlín per a reunir-se amb Puigdemont, amb qui ha ofert una roda de premsa conjunta en anglés per a la premsa europea.

"El meu primer objectiu és oferir diàleg al Govern espanyol. President Rajoy: fixe una hora i un lloc", ha dit Torra. Ha insistit en la necessitat del final de l'aplicació del 155, i ha dit que això no és suficient. "Si el Govern català no té control sobre la seua pròpia Hisenda, això és intervenció per altres mitjans, la qual cosa no respecta el desig del poble català. Si no tens el control del teu sistema financer, no eres autònom de veritat", ha agregat Torra.

Quim Torra va ser investit president de Catalunya dilluns. Va ser en segona votació en el Parlament català, gràcies als 66 vots a favor de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, i l'abstenció dels quatre diputats de la CUP. Aquest dimarts, la Zarzuela ha anunciat que el rei Felip VI firma el decret del nomenament de Torra com a president català, la qual cosa deixa via lliure perquè puga prende posessió definitiva del càrrec en els pròxims cinc dies. Al seu torn, Torra s'ha negat a reunir-se amb el monarca a la Zarzuela.

En paraules de Torra el viatge a Berlín del nou president català ha servit també per a homenatjar el president legítim, Carles Puigdemont, encara que també han parlat d'altres assumptes com la formació del nou govern. Puigdemont també ha reivindicat el diàleg amb el Govern espanyol i ha demanat que s'hi actue amb sentit de la responsabilitat. "Espere que Rajoy i els partits que recolzen el 155 accepten l'oferta de començar a parlar", hi ha indicat.

Segons Puigdemont, amb l'elecció de Torra, sense causes judicials, com reclamava la Moncloa, l'independentisme ha obert un període d'afluixament de les tensions. "La pilota està en la teulada del Govern espanyol", ha subratllat Puigdemont.

També et pot interessar

stats