Torra i Puigdemont activen un Consell per a "fer república" des de Brussel·les

L'organisme inclou un registre de ciutadans que "vulguen participar de forma activa i directa".

Presentació del Consell de la República.
Presentació del Consell de la República.

L’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont ha activat aquest dimarts el Consell per la República per a "avançar per la via dels fets" cap a la independència i "fer república" de manera "desacomplexada". Així ho ha assegurat a través de videoconferència des de Bèlgica en l'acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, presidit per Quim Torra, per a presentar el Consell per la República, un organisme que liderarà l'expresident català juntament amb l’exconseller Toni Comín.

El líder de JxCat ha remarcat que al Consell li correspon treballar "de forma coordinada" amb els actors sobiranistes i amb el govern català per a "avançar per la via dels fets" en l'objectiu de la república. En un missatge al sobiranisme, ha remarcat que només aconseguiran "véncer l'estat autoritari" si hi ha "confiança" entre els independentistes i es reparteixen la faena. Així ha subratllat que la república o es fa entre tots o no es farà.

En aquest sentit, Carles Puigdemont també vol implicar la ciutadania, per a la qual cosa ha creat un registre en què des d’aquest dimarts es poden apuntar ciutadans que "vulguen participar de manera activa i directa en la construcció de la república" a través d'aquest consell.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat que el Consell per la República servirà de "palanca per a avançar en el camí cap a la independència" i ha remarcat: "no hem vingut ací a refer l'autonomia ni tampoc a gestionar les altres autonomies".

Tot i que l'executiu català ha puntualitzat que el Consell per la República és un organisme privat que no rebrà fons públics, Ciutadans i el Partit Socialista n'han criticat la creació, ja que consideren que menysprea les institucions democràtiques catalanes.  

També et pot interessar

stats